Provokasyon dalgasında 'Kürtçe müzik cinayeti' de yalan çıktı

Provokasyon dalgasında 'Kürtçe müzik cinayeti' de yalan çıktı

Siyasette hedef gösterme ve tehdit dilinin ardından camilerden müzik yayını yapılması, Hrant Dink Vakfı'na tehdit ve kiliseye saldırı gibi 90'lı yılları hatırlatan provokasyon girişimlerinin sonuncusu dün Ankara'da sahneye kondu. "Barış Çakan adlı genç Kürtçe müzik dinlediği için kalbinden bıçaklanarak öldürüldü" iddiası bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. ABD'deki isyanı hatırlatarak yapılan paylaşımların yalan olduğu ortaya çıktı. Ancak o provokatif mesajlar hala sosyal medyada gündem...

Siyasette yükselen tehdit diline paralel olarak 90'lı yılları hatırlatan provokasyon girişimleri tedirgin ediyor.

Darbe tartışmasının tetiklediği sosyal medyadaki tehdit paylaşımları ve yazar Sevda Noyan'ın tepki çeken 'liste' çıkışı, camilerden müzik yayını yapılması, kiliseye saldırı ve Hrant Dink Vakfı'na tehdit mektubunun ardından dün gece yeni bir provokasyon daha sahnelendi. "Kürtçe müzik dinleyen genç kalbinden bıçaklanarak öldürüldü" haberi toplumsal fay hatlarını tetiklemeye yönelik bir girişim olarak kayıtlara geçti.

KAVGADA KALBİNDEN BIÇAKLANDI

Önceki gece Ankara Etimesgut’ta bulunan bir parkta 20 yaşındaki Barış Çakan kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Ağrı Patnos nüfusuna kayıtlı Çakan ve arkadaşı B.A., ezan okunduğu sırada parkta araç içinde yüksek sesle müzik dinleyen üç kişiyi uyardı. Araçtakilerin tepki göstermesi üzerine tartışma çıktı. Kavgaya dönen olayda Çakan, bıçaklanarak yaralandı. Hastaneye kaldırılan genç hayatını kaybetti. Olayın ardından B.A. ile araçta bulunan A.B., K.Y.
ve Ö.Y. gözaltına alındı, daha sonra tutuklandı.

VALİLİK VE MAKTULÜN ARKADAŞI YALANLADI

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada “İddia edildiği gibi olay, maktul ve yanındaki arkadaşının Kürtçe müzik dinlemesine şüpheli karşı tarafın müdahalesi üzerine değil tam aksine maktul ve arkadaşının, şüphelileri araç içinde ezan okunması nedeniyle yüksek sesle ve etrafı rahatsız edecek tarzda müzik dinlememeleri konusunda ikazda bulunması üzerine başlamıştır. Maktulün arkadaşı B.A. alınan ilk ifadesinde olayın bu şekilde başladığını belirtmektedir. Konunun başka mecralara çekilerek tahrik unsuru olarak kullanılmasının iyi niyetten uzak olduğu aşikârdır” denildi.

İçişleri Bakanlığı da olayda Çakan’ın ezan okunduğu sırada araç içinde yüksek sesli müzik dinleyenleri uyarmasıyla başladığını duyurdu. İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, olayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Ezan okunduğu sırada yüksek sesle müzik dinleyenleri ikaz eden vatandaşımız, göğsünden yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir. Haliyle anlatıldığı gibi hayatını kaybeden müzik dinleyen değil, müzik dinleyenleri uyaran vatandaşımızdır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Söz konusu konuya ilişkin Ankara Valiliğince basın bilgilendirmesi yapılmıştır. Bu iddiaları ortaya atanlar, yıllardır bu konuyu istismar eden provokatörlerdir. Hukukun üstünlüğü, devletimizin gücüdür. İşkenceye sıfır tolerans, temel ilkemizdir. Terör, suç ve suçluyla mücadele etmek kadar provokatif her eylemle mücadele etmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek de sorumluluğumuzdur."

BABA DA YALANLADI

Gencin acılı babası Nihat Çakan da "Kürtçe müzik" iddiasını yalanladı. Çakan, “Oğlumun arkadaşı B.A, telefonla arayarak Barış'ın eve gelip gelmediğini sordu. Dedi ki 'Biz kavga ettik, ben kaçtım onu göremiyorum' Bunun üzerine evden fırladım. Arkadaşı olay yerini söyledi, polis, ambulans gelmiş. Gittik baktım, 3 kişi tarafından bıçaklanmış" dedi.

Oğlunun neden bıçaklandığına da açıklık getiren acılı baba, şunları kaydetti:

"Bunlar dışardayken, aracın içerisindeki 3 kişi müzik dinliyormuş, o esnada da ezan okunuyormuş. Oğlumun arkadaşı, 'Ezan okunuyor şunun sesini biraz kısın, ezan bitsin' diyor. Karşı taraf da diyor ki 'Sen bana İslamiyeti mi öğreteceksin?'. Kavga ediyorlar, arkadaşı kaçıyor, bizim çocuk ellerinde kalıyor. 3 kişi birden buna saldırıyorlar. Olay böyle..."

KUZENİ: KÜRTÇE MÜZİKLE ALAKASI YOK

Saldırıya ilişkin Evrensel gazetesinin internet sitesine konuşan Barış Çakan'ın kuzeni Doğan Çakan, olay sırasında orada olmadığını ama saldırının Kürtçe müzikle alakası olmadığını söyledi. Kuzeninin ezan okunmadan önce abdest aldığını ama arkadaşını çağırması üzerine parka gittiğini anlatan Çakan, "Neden gitti bilmiyorum. Ancak oraya gittiklerinde arabadakileri arkadaşı uyarmış. Yüksek sesle müzik dinliyorlar arabada diye. Bunun üzerine arabadakiler saldırmış" dedi.

YALANLANDI AMA İZİ KALDI

Tüm yalanlamalara rağmen, bası sosyal medya kullanıcıları, siyasi parti hesapları, yazar ve akademisyenler yalan haberle ilgili paylaşımlarını değiştirmedi.

Bazı kullanıcıların ezan saatlerini karıştırarak "Ezanın gerekçe olması mümkün değil" yönünde paylaşımları ise binlerce beğeni ve paylaşım aldı.

PEŞ PEŞE GELEN PROVOKASYONLAR

Son dönemde toplumsal gerilime neden olacak provokasyonlar peş peşe geldi.

- Darbe tartışmalarının ardından muhalif kimlikleriyle bilinen kadın avukat, gazeteci ve siyasetçiler ‘etik kurallara uyacağını taahhüt eden’ hesaplar tarafından sosyal medyada tacize uğradı. Ardından Yazar Sevda Noyan’ın ulusal bir kanalda yaptığı ‘ölüm listem hazır’ açıklaması gerilimi tırmandırdı. RTÜK kanala ceza verdi.

- İzmir’de camilerin ses sistemine korsan şekilde müdahale edilerek minarelerden ‘Çav Bella’ ve Selda Bağcan’ın ‘Yuh yuh’ şarkıları dinletildi.

- Bu olayın failleri henüz bulunamazken, Üsküdar’daki Surp Krikov Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nin dış kapısının haçı söküldü. Saldırıyı gerçekleştiren Mazlum Serin önce serbest kaldı ancak savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alınıp
tutuklandı.

*- Uluslararası Hrant Dink Vakfı ile eşi Dink’in eşi Rakel Dink’e ise ölüm tehdidi içeren e-mailler gönderildi. Hem iktidar hem muhalefet kanadından ortak tavır geldi. Mesajları gönderen H.A. Konya’da yakalandı ve İstanbul’a getirilerek tutuklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN