Ramazan öncesi gıda denetimleri sıklaştırıldı

Ramazan öncesi gıda denetimleri sıklaştırıldı

Ramazan ayı öncesinde gıda fiyatları üzerinde denetimler başladı. Gıda denetim ekipleri tarafından fiyat incelemesi yapılacak, vatandaşlar şikayetlerini oluşturulan Gıda İhbar Hatlarına bildirebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ramazan ayına sayılı günler kala denetimleri artırma kararı aldı. Ramazan ayında fiyat artıran işletmelere karşı denetimler sıkılaştırılırken özellikle ramazanda tüketimi artan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeler yakın takibe alınacak. Vatandaşlar şikayetlerini ALO 174 Gıda Hattı’na ya da 0501 174 0 174 numaralı WhatsApp Gıda İhbar Hattı’na bildirebilecek.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü gıda denetim ekipleri, ramazan ayında 81 il ve ilçede denetimlerini yoğunlaştıracak. Bakanlık, koronavirüs salgını sürecinde tüketici sağlığının korunması amacıyla ekstra önlemler alacak. 

KOVİD-19 KONTROLLERİ

Bu kapsamda gıda satış yerlerinde sosyal mesafenin korunması, işletmede çalışan personelin mutlaka maske takması, alışveriş mekanına kısıtlı sayıda müşteri alınması, el hijyeni için dezenfektan kullanılması, maske takmayan müşterilerin işletmeye alınmaması ve gerekli her türlü hijyen tedbirinin eksiksiz uygulanması yönünde kontroller yapılacak ve bu konuda gıda işletmeleri bilgilendirilecek.

RAMAZAN KOLİLERİNE DENETİM

‘Ramazan paketi’ adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı işyerlerine yönelik denetimlerde gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgileri kontrol edilecek, gerekli hallerde ürünlerden analiz edilmek üzere numune alınacak.

KURYELERE MASKE KONTROLÜ

Ramazan ayı boyunca Kovid-19 salgını kapsamında restoran, lokanta, kafelere kısıtlama getirilerek bu işletmelerin paket servise geçeceği kararı alınmıştı. Bu karar ile birlikte gıda işletmelerince paket servis uygulamasının devam ettiği süreçte özellikle kuryelerin el temizliği, eldiven ve maske kullanımına dikkat edilmesi, kuryeden ya da müşteriden kaynaklı iki yönlü virüs bulaşma riski de göz önünde bulundurularak, gerekli önlemlerin alınması için azami özen gösterilmesi sağlanacak.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILACAK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni hasat dönemi öncesi elinde patates ve kuru soğan bulunan üreticilerin kaybını önlemek, bu vesileyle de temel gıda ürünlerinden olan patates ve kuru soğanı ihtiyaç sahibi ailelere dağıtarak gıda giderlerine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi: 

“İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılması amacıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) patates ve kuru soğan tedariki ve dağıtımı ile görevlendirilmiştir. Bakanlığımız ve TMO olarak depo, finansman, personel ve lojistik gibi tüm hazırlıklar ikmal edilmiş olup mübarek ramazan ayına girmeden önce illerimize sevkiyat işlemleri başlatılmış olacaktır.”

24 MİLYON TL CEZA

Bakanlık tarafından, Ocak ayı itibariyle üç aylık süreçte ülke genelinde gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde 304 bin 760, gıda üretim yerlerinde 52 bin 187 olmak üzere toplam 356 bin 947 denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucu gıda işletmelerine 2 bin 536 yasal işlem uygulanırken, 23 milyon 897 bin 101 lira idari para cezası kesildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN