RDW düşüklüğü ve yüksekliğinin ne anlamı | RDW nedir?

RDW düşüklüğü ve yüksekliğinin ne anlamı | RDW nedir?

RDW kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. Alyuvarların hacim değişkenliklerini ölçen bu test çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. RDW yüksekliği ve düşüklüğünün hangi hastalıklara işaret ettiği vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

RDW tam kan sayımı testinde yapılan bir tahlildir. RDW testi ile kırmızı kan hücrelerinin hacim değişkenlikleri ölçülür. Bu testin sonucuna göre yükseklik ya da düşüklükler yaşanabilir. Bu durum birçok hastalığa ya da duruma işarettir. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

RDW kırmızı kan hücrelerinin dağılım genişliği anlamına gelir. Sağlıklı bireylerde bu farklılık azdır ancak bazı hastalıklar sonucu farklılıklar oluşmaktadır. Bu farklılıkları anlamak için bu test yapılır. Vitamin eksikliğinin olup olmadığı da bu test ile anlaşılabilir. Bu testi değerlendirirken MCV değerleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı bireylerde RDW değer %11.5-14.5 aralığında olmalıdır.

RDW VE MCV YÜKSEKLİĞİ

RDW değeri ortalama değerin üzerindeyse RDW yüksekliği söz konusudur. Bu iki kan değerinin aynı anda yükselmesi sonucu ortaya çıkan durumlar şöyle:

Karaciğer hastalıkları,
Kansızlık,
Vitamin eksikliği,
Kemik iliği hastalıkları,
Kemoterapi.

RDW YÜKSEK MCV NORMAL

Kan testi sonucunda RDW değeri yüksek MCV değeri normal ise bu duruma bazı sorunlar neden olabilir. İşte bazıları;

Demir eksikliği,
Karaciğer hastalıkları,
Vitamin eksiklikleri,
Folat eksikliği.

RDW YÜKSEK MCV DÜŞÜK

Bu duruma neden olan 3 durum vardır.

Orak hücre anemisi,
Talasemi,
Demir eksikliği.

RDW DÜŞÜKLÜĞÜ

RDW değerleri ortalama değerin altındaysa RDW düşüklüğü söz konusudur. Ancak RDW düşüklüğü MCV değerleriyle birlikte yorumlanmalıdır.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

DÜŞÜKLÜK SEBEPLERİ

Talasemi,
Eklem iltihabı,
Demir eksikliği,
Anemi,
Vitamin eksikliği.

19-12/07/rdw-dusuklugu-ve-yuksekliginin-ne-anlami-rdw-nedirjpgg.jpg

NASIL DÜZELİR?

RDW düşüklüğü ve yüksekliğinin tedavisi mutlaka doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Kişinin vitamin eksiklikleri ya da geçmişte yaşadığı rahatsızlıklar bu yükselmeye ya da düşüşe neden olabilir. Dahiliye doktorunun yapacağı tedavi ile bu durum kontrol altına alınabilir. Hastaya genellikle basit ilaç tedavileri ve vitamin takviyeleri uygulanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN