İktidar kazandı anketçileri kaybetti

İktidar kazandı anketçileri kaybetti

Pazar günü yapılan referandumda AK Parti'ye çalışma yapan A&G, GENAR ve Andy-AR şirketleri büyük bir hüsran yaşadı. Üç şirket hem trendi yakalayamadı ve hem de sonucu tahmin edemedi. 16 Nisan'ın tahminde en başarılı şirketleri ise Konda, ANAR, Pollmark, Gezici ve Varyans Araştırma oldu. Adil Gür (A&G) ise yüzde 60.8 "evet" tahminiyle bütün zamanların en büyük fiyaskosuna imza attı.

16 Nisan Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Ssitemi referandumnda anket şirketleri de büyük bır sinavdan geçti. Bazı şirketler bu zorlu eşiği başarıyla geçerken bazıları ise büyük bir hayalkırıklığı yaşadı. Sonuçta AK Parti'nin destekliği paket halk onayından geçerken, iktidar partisine hizmet veren anket şirketleri başarılı olamadı.

Sonçularını kamuoyuyla paylaşan 5 anket şirketi halkoylamasının yüzde 51.4 evet yüzde 48.6 hayır sonucuna yakın tahminleriyle dikkat çekti. En isabetli tahminleri Murat Gezici’nin sahibi olduğu Gezici Araştırma Şirketi, Bekir Ağırdır’ın şirketi KONDA, İbrahim Uslu'nın ANAR'ı, İbrahim Dalmış'ın Pollmark'ı ve Recep Sazkaya'nın Varyans Araştırma şirketi yaptı.  

17-04/18/page_anar-genel-muduru-uslu-hasim-kilic-yargilanmali_803371025-1492507667.jpgİbrahim Uslu ANAR

Gezici’nin son anketinde evet 51.3, hayır yüzde 48.7 olarak çıkmıştı. KONDA’nın son anketindeki tahmin ise 51.5 evet, 48.5’ti. ANAR 52 evet, 48 hayır, Pollmark da yüzde 51 evet, yüzde 49 hayır'ı buldu. Varyans Araştırma ise, önce 53 evet, 47 hayır ve son haftaya girilirken de yüzde 52 "evet"i ölçmeyi başardı. 

Recep Sazkaya, en yakın tahminlerden birini yaptı.

A&G KAYBETTİ, AKAM KAPANDI

Referandum anketlerinde en dikkat çekici sonuç ise süreçte AK Parti'ye çalışan üç şirketin de isate kaydedememesi oldu.  A&G, Genar ve Andy-Ar şirketlerinin üçü de referandum sonucunu tahmin edemeyerek kötü bir sınav verdi. En en kötü tahmini yaparak seçimin kaybedeni ise A&G şirketinin sahibi Adil Gür oldu. Gür, referandum öncesi son anketinde iddialı bir tahminde bulunarak 60.8 evet, 39.2 hayır sonucu çıkacağını açıklamıştı.

17-04/18/adil-gur-den-carpici-referandum-tahmini-2680523.JpegA&G şirketinin sahibi Adil Gür

Bütün zamanların en kötü tahmini olarak kayda geçen bu anketin ardından araştırma sektöründe büyük sansasyon yaşandı. GENAR yüzde 54.3, Andy-AR ise yüzde 53.7 evet tahminiyle başarısız oldular. Öte yandan, AKAM’ın iddialı tahmini de tutmadı. Referandumdan 42.25 evet, 57.75 hayır sonucu çıkmazsa şirketini kapatılacağını ilan eden AKAM Başkanı Kemal Özkiraz, sonuçların netleşmesinden sonra verdiği sözü tuttu. Özkiras, Twitter hesabından şirketin kapandığını ve başka bir isimle de açılmayacağını duyurdu. Kötü tahmin yapan bu iki anket şirketini, yüzde 48.8 ‘evet’ tahmini yapan SONAR ile sandıktan yüzde 56.5 evet çıkacağını açıklayan MAK izledi. 

17-04/18/andy-ar-in-sahibi-faruk-acar-anket-sirketleri-partilerden-para-aliyor.jpgANDY-AR Başkanı Faruk Acar

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN