Kürt seçmenden ‘Evet’e kritik katkı

Kürt seçmenden ‘Evet’e kritik katkı

Anayasa değişikliği referandumundan ‘Evet’ çıkmasında Doğu ve Güney Doğu’daki vatandaşlar kritik rol oynadı. HDP’li seçmenin bir kısmının ‘Evet’ tercihi yaptığı değerlendirilirken, 7 Haziran’daki bağımsız adaylarla, bölgede yüzde 17.3 oy alan HÜDA PAR da etkili oldu.

EROL METİN

Türkiye’yi yeni yönetim modeline taşıyan anayasa değişikliği referandumunda Doğu ve Güney Doğu’da sandıktan çıkan sonuçlar dikkat çekti. HDP’nin güçlü olduğu illerde ‘evet’ oylarında ciddi bir artış yaşandı. HDP’nin 1 Kasım genel seçimlerinde birinci parti olduğu Muş ve Bitlis’te yarışı ‘evet’ cephesi önde tamamladı. HDP’nin 1 Kasım’da yüzde 61.8 oranında destek gördüğü Muş’ta ‘evet’ oyları yüzde 50.6’yı buldu, ‘hayır’ oyları ise 49.4’te kaldı. Yüzde 59.4 oranında ‘evet’in çıktığı Bitlis’te HDP, yaklaşık 9 puan kaybetti. ‘Evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine yakın olduğu Siirt’te de HDP’nin kaybı 6 puanı buldu. Ağrı ve Van illeri de sürpriz yaptı. 1 Kasım seçimleri sonuçlarına göre bakıldığında Ağrı’da ‘evet’ oylarında yaklaşık 16 puan, Van’da ise yaklaşık 13 puan artış yaşandı. AK Parti’nin milletvekili çıkaramadığı Hakkari ve Şırnak’ta sandık sonuçlarındaki değişim de gözlerden kaçmadı. Her iki ilde AK Parti’ye verilen desteğin 37 puan arttığı görülüyor. HDP’nin kalesi konumundaki Diyarbakır da ‘evet’ cephesinin yüzünü güldüren Güney Doğu illerinden biri oldu. 1 Kasım seçimlerindeki tabloyla kıyaslandığında Diyarbakır’dan ‘evet’e yaklaşık 11 puanlık bir destek geldi. Bölgenin büyük kentlerinden Mardin fazladan 12.5 puanla, Batman 7.6 puanla Türkiye genelinde ‘evet’ oylarının önde tamamlanmasına katkı sağladı.

HDP’nin belediye başkanlıklarını kazandığı ve 7 Haziran ile 1 Kasım’da ciddi oranda oy aldığı Erzurum’un Hınıs, Karayazı, Tekman ve Karaçoban ilçelerinde ‘evet’ oylarındaki yükseliş de dikkat çekti.

Güney Doğu’da ‘evet’ lehine çıkan sonuçlarda HÜDA PAR’ın da önemli katkısı oldu. 7 Haziran 2015 seçimlerine bağımsız adaylarla giren HÜDA PAR, bölgedeki 8 ilde  seçmenden yüzde 17.3 oranında destek görmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sonuca katkısından dolayı teşekkür ettiği partiler arasında HÜDA PAR da yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN