Duterte kimdir?

Duterte kimdir?

Rodrigo Roa Duterte, Filipinler'in önde gelen siyasetçilerindendir. 7 dönem Davao City Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 2016’da Filipinler’in 16. başkanı oldu. Asıl mesleği avukat olan Dutert 'Davao Ölüm Timi’ nedeniyle eleştirilerin hedefinde oldu.

Avukat ve politikacı Rodrigo Duterte (1945 -) yedi dönem Filipinler’de bulunan Davao City Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 2016’da Filipinler’in 16. başkanı oldu.

Aynı zamanda bölge valisinin oğlu olan Duterte, 1972’de hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Davao City Şehir Savcılığı’nda görev aldı. 1988’de Davao City Belediye Başkanı olan Duterte, suça karşı aldığı sert tedbirler sayesinde takdir topladı ve altı kere daha belediye başkanı seçildi. Rodrigo Duterte, 2016’da ezici bir üstünlükle başkanlığı kazandı. Ancak kısa süre sonra yargısız infazlara verdiği destek ve ABD ile diplomatik bağları kesmeye yönelik tehditleri nedeniyle eleştiri oklarını üstüne çekti. 

BABASI VALİ ANNESİ AKTİVİST

Rodrigo Roa Duterte, 28 Mart 1945’te Filipinler’deki Güney Leyte’nin Maasin kentinde doğdu. Duterte’nin babası Vicente vali, annesi Soledad öğretmen ve aktivistti.

Uygunsuz davranışlarından dolayı iki kez ilkokuldan atılan Duterte, Filipinler Komünist Partisi’nin kurucusu Jose Maria Sison’dan etkilendiği yer olan Filipinler Üniversitesi Lisesi’ne gittiğinde bir şekilde öfkesini kontrol edebilmeyi başardı. Duterte, San Beda Koleji’nde hukuk okumaya devam etti ve bir sınıf arkadaşını vurduğu iddialarına rağmen 1972’de mezun oldu.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİ

Duterte’nin siyasete atılması, 1977’de Davao City Şehir Savcılığına özel danışman olarak atanmasıyla başladı. İki yıl sonra şehir savcılığı yardımcılığına yükselen Duterte, 1986’da Davao City’nin belediye başkan yardımcılığına getirildi.

Aynı yıl, Başkan Ferdinand Marcos, Halkın Gücü Devrimi’nde devrildi. 1988’de belediye başkanı seçilen Duterte, sıkı bir sokağa çıkma yasağı ve içki içme yasaları koyarak suç faaliyetlerini durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 20 yıllık belediye başkanlığı süresince Duterte’nin, binden fazla şüpheli uyuşturucu satıcısı ve çete üyesini öldürmeye izin verdiği iddia ediliyor.

‘Duterte Ölüm Timi’ ve ‘Davao Ölüm Timi’ olarak anılan kanunsuz bir ölüm mangasına izin verdiği için eleştirilmesine rağmen “Cezalandırıcı” lakaplı Duterte, suçu azaltmayı başardı. Hatta, sigara yasağı uygulayarak Davao City’i daha temiz hale getirdiği ve LGBT dostu önlemlerinden dolayı halka güven verdi.

BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Başlangıçta başkanlığa adaylığı reddeden Duterte, 2015’te aday olacağını açıkladı. Yeni bir federal parlamento hükümeti kuracağını vaat eeden Duterte, ülkenin çelik endüstrisini canlandıracağını söyledi.

Suçluları katledeceği konusunda ısrar eden Duterte, Avustralyalı bir misyonerin tecavüzüyle ilgili bir şaka için özür dilemeyi reddederek başkanlık kampanyasına gölge düşürüyordu. Duterte’nin çıkışları, aynı dönemde (2016) gerçekleşen ABD başkanlığı seçimlerine aday olan Donald Trump’ın çıkışlarıyla karşılaştırılıyordu.

Mayıs 2016’da Rodrigo Duterte, Filipinleri’in 16. başkanlığı seçimini kendisine en yakın adayların oy oranlarını ikiye katlayarak kazandı.

duterte.jpg

BAŞKAN DUTERTE

Bir yandan Başkan Duterte’nin ‘Ölüm Timi’ onun gözetiminde çalışmaya devam ettiği iddia edilirken, binlerce suçlunun yetkililere teslim olduğu açıklandı. Başkan seçildikten sonra yaptığı konuşmaların tonunu uluslararası düzeyde ayarlaması gerektiği düşünülen Duterte’yi eski ABD Başkanı Barack Obama, 'uyuşturucu bağımlılarını yok etme ısrarı' nedeniyle Adolf Hitler'e benzetti. 

Öte yandan, Duterte’nin sözleri uzun süreli ittifaklara karşı tehdit olarak algılanırken, Çin’e yaptığı bir ziyaret sırasında, ABD ile ayrıldığını ve kendisini Çin’in ‘ideolojik akışı’ ile uyumlu hale getirdiğini duyurmuştu. Daha sonra bu sözleri yumuşatmasına rağmen Duterte, Pasifik bölgesinin dengesini bozmaya çalışıp çalışmadığı merak konusu oldu.

rodrigo-roa-duterte.jpg

AİLESİ

Duterte, 1973’te eski uçuş görevlisi Elizabeth Zimmerman ile evlendi. Üç çocuğu olan çift 2000’de ayrıldı ve çocuklardan ikisi babalarının peşinden gitti. Ayrıca, Duterte’nin iş kadını Honeylet Avanceña ile ilişkisinden bir kızı var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN