Rusya kendi internetini kuruyor: RuNet

Rusya kendi internetini kuruyor: RuNet

Rusya’nın ülke dışındaki sunuculara bağımlı kalmadan kendi internet ağını kurmasına yönelik yasa uygulamaya sokuldu.

KARAR/ALMANYA

Rusya tüm altyapısının ülke içinde olduğu bir internet ağı oluşturmak için yasal adımları tamamladı. Bu karar hükümet tarafından dış etkenler ve siber saldırılara karış otonom alt yapı çalışması olarak nitelendirilirken, muhalefet ise yeni yasayı “tam sansür ve kontrol „olarak nitelendiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, insan hakları örgütlerinin yoğun eleştirilerine karşı, “Bedeli ne olursa olsun hammadde ve atom gücüne sahip bir ülkenin yurtdışından gelecek muhtemel siber saldırılar ve diğer tehlikelere karşı otonom bir internete sahip olması gerekir. Bu ulusal bir güvenlik sorunudur “dedi

Yeni yasaya karşı bahar aylarında çoğu gençlerden oluşa binlerce kişi protesto gösterilerinden bulunmuştu. Protestocular hükümetin keyfi olarak, siyasi gerekçelerle internet iletişimini kesebileceği endişelerini beyan etmişlerdi.  Putin’in sözcüsü Dimitri Peskow ise bu suçlamaları “saçma „olarak nitelendirerek, “Kimsenin Rusya’yı dünya web ağından koparmak gibi bir niyeti yok. Esas tehlike batının Rusya’yı internet ağlarında engellemesi. Bunun için ülkede bağımsız bir dijital alt yapıya ihtiyacımız var “demişti.

Duma Enformasyon Politikaları Başkanı Leonid Lewin ise daha fazla güvenlik için bir reserve alt yapı kurmak peşinde olduklarını belirterek, “RuNet dünya ağının bir parçası olacak. Mesele, Rus kullanıcıların yabancın server sunucuların çalışma şeklinden bağımsız olarak bağımsız ağ ulaşım imkânı sunmak. Öte yandan bu bağımsız ağ sadece dışardan bir tehlike gelmesi durumundan ya da deneme yapmak için kullanılacak “şeklinde konuştu.

Rus devleti tamamen yeni bir alt yapı oluşturmak peşinde.  RuNet projesinin en büyük amacı Rus kullanıcılara ait verilerin çoğunun saklı bulunduğu Amerikan kökenli serverlere bağımlı kalmaktan kurtulmak. Rusya dünya devlerinin Ruslara ait kıymetli verilere ulaşım imkanı bulunmasından rahatsızlık duyuyordu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN