Rusya'dan ABD ve Almanya'nın ''aşı'' iddialarına tepki

Rusya'dan ABD ve Almanya'nın ''aşı'' iddialarına tepki

Dün ilk koronavirüs aşısını tescillendirdiğini duyuran Rusya'ya, ABD'nin ardından Almanya da tepki gösterdi. ABD ve Almanya Rusya'nın geliştirdiği aşısının güvenli olmadığı şüphesini dile getirirken, bugün iddialara Moskova'dan cevap geldi. Rusya Sağlık Bakanlığı, "Tepkiler küresel rekabet yüzünden" açıklaması yaptı.

Rusya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını tescillendirerek bir ilke imza atmasının ardından, aşı geliştirme çalışmasına daha önce başlayan ABD ve Almanya'dan Moskova'ya tepki geldi.

Sovyetler Birliği tarafından fırlatılan dünyanın ilk uydusuna ithafen “Sputnik V” adı verilecek aşının henüz son denemelerinin tamamlanmamasına rağmen duyurulmasına ABD ve Dünya Sağlık Örgütü’nden tepki gelirken bugün de Almanya bu ülkelere dahil oldu.

RUSYA: İLK PARTİ 2 HAFTA SONRA HAZIR

Dünya Rusya'dan gelen haberi konuşuyor. Dün Putin tarafından açıklanan koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen açı ile ilgili yeni bir haber geldi.

Rus medyasının Rusya Sağlık Bakanlığı'na dayandırdığı habere göre, 'Sputnik-V' isimli aşının ilk partisi 2 hafta içinde hazır olacak.

Aynı haberlere göre, 12 ay içinde aşıdan 500 bin doz üretilmesi planlanıyor.

DSÖ'DEN UYARI

DSÖ verilerine göre, Rusya’nın tescil ettirdiğini açıkladığı aşı, dünyadaki 26 aşı adayı arasında "birinci aşama klinik deneme" safhasında görülüyor.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier Rusya'yı aşı çalışmaları konusunda uyararak, "Aşı gelişimi konusunda uzun süredir yürürlükte olan uygulamalar ve yönergeler var. Herhangi bir aşı halka verilmeden önce çeşitli deneme ve testlerden geçmelidir." ifadesini kullanmıştı.

ALMANYA'DAN RUSYA'YA AŞI TEPKİSİ

Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya'nın koronavirüse karşı ilk aşıyı tescil etmesini değerlendirdi.

Jens Spahn Deutschlandfunk radyosundaki söyleşide asıl önemli olanın güvenli ve denenmiş bir aşı sunmak olduğunu vurguladı. "Konu ilk olmak değil; etkili denenmiş ve bu sayede güvenli bir aşıya sahip olmak" diyen Spahn, aksi takdirde herhangi bir sorun yaşanması halinde bunun genel anlamda koronavirüs aşısının kabulünü zorlaştıracağının altını çizdi.

Rusya'nın tescil ettiği aşıyla ilgili eldeki bilgilerin çok sınırlı olduğunu vurgulayan Spahn, bunlardan birinin "aşı denemesinin 3. yani son fazının tamamlanmamış olması" olduğunu söyledi. Spahn aşı denemelerinin bu fazında aşıların binlerce kişi üzerinde denendiğini ve her şeyden önce bu şekilde etkinliğinin belgelendiğin belirtti.

"ÇOK AZ ŞEY BİLİYORUZ"

Spahn "Böyle bir aşıya güvenebilmemiz için bence bir pandemi sırasında bile düzgün şekilde araştırma ve ilgili testlerin yapılması ve her şeyden önce bunların kamuoyuyla paylaşılması çok önemli. Sorun şu ki, Rus yetkililer pek şeffaf olmadığı için, bu konuda çok az şey biliyoruz" diye konuştu.

AŞI DÜNYA BASINININ DA GÜNDEMİNDE

Uluslararası basın kuruluşları Rusya'nın aşıyı geliştirmesine dair birçok başlıkta haberler geçti. Amerikan CNN, Rusya'nın aşıyı geliştirmesine dair haberlerde birçok uzmanın görüşlerini alırken haber başlıklarında eleştiriler ve kaygıları okuyucularına aktardı. İngiliz BBC'de Rusya'nın corona virüsü aşısıyla ilgili birçok haber yaptı. BBC de CNN benzeri haberler üreterek yorumcuların ve uzmanların kaygılarını okuyucularına aktardı. Alman basını ise Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın açıklamalarına atıfta bulunarak aşının güvenilirliğinin şüpheli olduğunu aktardı.

Rusya’nın “Sputnik – V” aşısını geliştirdiğini duyurmasından sonra birçok ülkeden destek açıklaması geldi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Rusya'nın geliştirdiği aşıyı ümit verici bulurken aşıyı ülkelerinde de kullanmak istediklerini ve bunun için Rus aşısının Filipinler Sağlık Bakanlığı onayından geçmesi gerektiğini ifade etti. Rusya'nın Brezilya Konsolosluğundan yapılan açıklamada ise, Rus “Sputnik – V” aşısının Brezilya'nın Parana eyaletinde kullanılması için görüşmeler gerçekleştiğini ve bu eyalette aşı çalışmaları yapılacağını duyurdu.

RUSYA: İDDİALARIN SEBEBİ REKABET

Bu açıklama ve tepkilerin ardından Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko flaş bir açıklama yaptı. Interfax haber ajansına konuşan Murashko, aşının güvenli olmadığına dair iddiaları eleştirdi.

Murashko, “Rusya’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının güvenli olmadığına yönelik iddialar asılsız ve tamamen rekabet yüzünden ortaya atıldı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN