Saatler olsun

Türkiye'de bir galat-ı meşhur var, biri banyodan çıktı mı; berberden yeni kesilmiş saçlar ile gelip, kesif berber kokusu ile ortamlara girdi mi saatler olsun, denir.

Tabii bunun aslı saatler değil, sıhhatler olsundur.

Alim değil fakat arif olan, fütürist Anadolu halkı belli ki akıllı saatlerin zapt edeceği geleceği görmüş ve sıhhat ile saati meczetmişler.

Akıllı saatler söz konusu olduğunda pek çok üretici karşımıza çıkıyor. Telefon üreticileri akıllı saat konusunda daha fazla öne çıksa da, ebeveynlerin çocuklarını takip edebilmeleri için üretilen çocuk saatleri de yükselen trendlerden.

Ben bugün Apple Watch'a odaklanmak istiyorum.

Apple Watch Apple CEO'su Tim Cook tarafından ilk olarak 2015'de, o zamanın favorisi iPhone 6 ile eşleşebilen akıllı, giyilebilir teknolojiler olarak tanıtılmıştı. Başlarda spor odaklı aktivitelere odaklanan yardımcı bir aksesuar iken, bugün neredeyse telefonun kendisini domine eden bir ürüne dönüştü.

Apple ürününü promote etmek için çok farklı bir yol tercih ediyor: Apple Watch'ın kurtardığı hayatları birinci ağızdan aktarmak!

Gelin bu hikâyelere şöyle bir göz gezdirelim...

Adam Love, 24 yaşındaki Avustralyalı genç adam Apple Watch saati tarafından uyarıldığında kalp atışları dakikada 140'ı gösteriyordu. Normal şartlarda 60 olması gereken bu aralığın 140'da olması hayra alamet değildi. Love hastahaneye gitmeye karar verdi. Kalbinde doğumdan kaynaklı bir delik olduğunu öğrendi. 24 yıl boyunca anlaşılamamış bu kalp deliğini, akıllı bir saat vesilesi ile öğrenmişti.

Sadece bu değil, doktorlar ayrıca akciğer aktivitelerinde de bir anomali tespit etmişlerdi. Bunun sebebi de kanın sol kapakçık yerine, sağdan sirküle olmasaydı. Love geçirdiği müdahale sonucu sıhhatine de saatine de kavuştu.

62 yaşındaki Kanada vatandaşı Dennis Anselmos ekmek aslanın ağzında diyerek başladığı mesaisinde, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissetti. Her ne kadar meslektaşlarını rahatsız etmek istemese de Apple Watch saatinin verdiği yüksek kalp ritmi uyarısı bir kalp krizinin habercisiydi. 911 arandı. Kalbi dakika 210 vuruşla Azrail'e doğru koşar adım gidiyordu. Birkaç dakika daha gecikseydi çoktan yaşama veda edecekti. Apple Watch bahane tabii. Öldürmeyen Allah öldürmüyor.

Kevin Pearson, İngiltere'nin kuzeyinde yaşayan 52 yaşında bir İngiliz. Akıllı saati tarafından birden bire ikaz edildiğinde kitap okuyordu. Oturur pozisyonda olmasına rağmen, kalp ritminin dakikada 161 civarında seyretmesi hayra alamet değildi. Okuduğu satırlar Kevin'i heyecanlandırmadı ise, muhtemelen söz konusu olan bir kalp kiriziydi.

Virginia sakinlerinden Ed Dentel bir Perşembe akşamı iOS güncellemesi ile beraber bir EKG programı indirmeye karar verdi. EKG programını indirir indirmez, program kalp atışlarının dakikada 120 ile 140 arasında seyrettiğine dair yaygarayı bastı. Dentel baştan inanmadı ve yatmaya gitti. Ertesi gün uyandığında saat tekrar ikazlarına başladı. Dentel de inatçı adamın tekiydi. Önce saatin alarmınının durmaksızın çalmasını kollarındaki kıllara, sonra kemik yapısına yorsa da sonunda hastahaneye gitmeye karar verdi. Hastahane de ana baba günüydü. Beklemek ile alıp başını gitmek arasında gidip geliyordu.

Dentel saatin uyarılarından doktora bahsetmeye utandı. Koskoca hekime saatin alarmını duydum, atladım geldim, dese doktor çıkışmasa sıra bekleyen hastalar çıkışacaktı.

EKG makinesine girip, saatin verdiği sonucun benzeri bir sonucu aldığında, saatinin hayatını kurtardığını anladı.

Norveç'de yaşayan 67 yaşındaki Toralv Ostvang banyoda düştüğünde, Apple Watch doğrudan acil servisi aradı. Apple Watch saatler bir düşme vakası algılar ise yerel acil servis hattına konum bilgisi ile birlikte bir mesaj gönderiyorlar. Toralv'ın vakasında saat acil servisi haberdar etmiş; yetkililer hızır gibi yetişmişlerdi.

Kacie Anderson ve dokuz yaşındaki oğlu gecenin bir yarısı araba ile eve dönüş yolunda kırmızı ışıkta beklerken, alkollü bir sürücü 100 kilometre hızla arabalarına arkadan çarpmıştı.

Bu şok anında Anderson'ın tek yapabildiği saatinin tuşuna basarak Siri'ye 911'i aramasını söylemek oldu. Siri bundan fazlasını yaparak sadece 911'i aramakla kalmadı, ayrıca kazanın vuku bulduğu yerin konum bilgilerini de yetkililer ile paylaştı.

13 yaşındaki Jim'in babası her çocuğun kolunda bir Apple Watch olmasına ikna olan ebeveynlerdendi.

Jim'in kolundaki saat, kalp atışları dakikada 150'ye yükseldiğinde alarm verdi. Apple Watch bu defa bir çocuğun hayatını kurtarmıştı.

Teknolojinin, özellikle de giyilebilir teknolojilerin sunduğu imkânlar, haydi şimdilik güvenlik endişelerimize bir an ara verelim, gerçekten muazzam.

Asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğu ülkemizde, Apple Watch 4 serisi saatlerin ücretleri 2 bin 500 TL bandında seyrediyor.

Bu galat-ı meşhura devam ederek saatler olsun mu demeliyim?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.