Sabahattin Ali 72 yıldır ‘kayıp’

Sabahattin Ali  72 yıldır ‘kayıp’

Faili meçhul cinayet kurbanı yazar Sabahattin Ali, 72’nci ölüm yıldönümünde canlı yayında anıldı. Etkinlikte gösterilen ‘Kayıp Kemiklerin İzinde’ belgeselinde yazarın kızı Filiz Ali “Bir defin belgesi bile yok. Nereye gömüldüğü bilinmiyor. Olayın iç yüzü bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün iktidarlar tarafından ısrarla aydınlatılmadı. Sabahattin Ali 70 yıldır kayıptır” sözleriyle hala babasını arıyor.

SALİHA SULTAN/İSTANBUL

'Kürk Mantolu Madonna’ kitabıyla tanınan ünlü yazar Sabahattin Ali ölümünün 72’nci yıldönümünde Maltepe Belediyesince Instagram ve YouTube’dan canlı yayınlanan etkinlikle anıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü gerçekleştiren gazeteci Nebil Özgentürk, roman ve şiirleri büyük ilgi gören Sabahattin Ali için bir anma etkinliği gerçekleştirebilmekten mutluluk duyduğunu belirterek “Bu güzel olmayan zamanlarda katledilen bir ozanımızı yad ediyoruz. Sabahattin Aliler ölmez. Sonsuza kadar yaşar. Sabahattin Ali çok büyük bir isim, Sinop Cezaevi’nde yatmak herkesin harcı değildi o zamanlarda ve o, orada her şeye karşı umudunu koruyor. Bugünlerde de umudumuzu korumak zorundayız ya, Sabahattin Ali umudumuzu koruma duygusu veriyor” dedi.

Yayına katılan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da “Sabahattin Ali’yi ortaokul yıllarımdan ağabeylerimden öğrendim ben. Hayatımda önemli bir yeri oldu, Sinop Cezaevi’ni ziyaret ettim. Göreve geldiğimde de yaptığım ilk iş, Sabahattin Ali’nin doğduğu ilçeyle Maltepe’yi kardeş ilçe yapmak oldu. Sabahattin Ali ismini bir kültür merkezimize verdik, insanlarımız orada her gün okuma yapıyor. Ortadan kaldırılan yazarlarımızın, aydınlarımızın kısacık ömürlerine asırlık eserler sığdırdığını ve genç kuşaklara aktarılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum” ifadeleriyle yazara hayranlığını dile getirdi. Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali de, babasının ölümünden duyduğu büyük üzüntü ve acıyı paylaştı. Müzisyen Soner Olgun da canlı yayında, yazarın ‘Göklerde Kartal Gibiydim’, bestesini Zülfü Livaneli’nin yaptığı ‘Leylim Ley’ isimli eserlerini seslendirdi. Etkinliğin videosunu ve içinde yer alan ‘Kayıp Kemiklerin İzinde’ belgeseli Maltepe Belediyesi’nin YouTube hesabından izleyebilirsiniz.

‘BABAMIN CESEDİ ORTADAN KAYBOLDU’

Yayın sonrası Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ‘Kayıp Kemiklerin İzinde’ isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Belgesel, faili meçhul bir cinayete kurban giden Sabahattin Ali’nin kaybının ardından 70 yıl sonra, kızı Filiz Ali’nin babasının öldürüldüğü ormanın derinliklerindeki olay yerine gidişini ve babasından bir iz arayışını anlatıyor. Kızı Filiz Ali, belgeselin başında babasının ölümü ve ardından yaşananları izleyiciye şu cümleleriyle aktarıyor:

“Babam Sabahattin Ali, 1948 yılının karlı bir Şubat sabahı benim ve annemin birkaç poz fotoğrafımızı çektikten sonra Ankara’dan İstanbul’a doğru yola çıktı ve bir daha geri dönmedi. Ölüm haberini neredeyse bir yıl sonra, 1949 yılının Ocak ayında gazetecilerden aldık. Başta her şey usulüne göre halledilmişti. Sabahattin Ali’yi ‘milli hislerinden galeyana geldiğinden’ öldürdüğünü iddia eden bir katil vardı ortada. Babama ait olduğu söylenen fakat tanınmaz halde olan bir ceset de bulunmuştu. Ne var ki cesedi teşhis etmeye o zaman hayatta olan annesi ve eşi çağırılmadı. Böylece ceset, esrarengiz bir şekilde kayboldu. Sabahattin Ali’ye ait bir defin belgesi bile yok. Yani nereye gömüldüğü bilinmiyor. Olayın iç yüzü bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün iktidarlar tarafından ısrarla aydınlatılmadı. Sabahattin Ali 70 yıldır kayıptır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN