Şaban ayında yapılacak dua ve ibadetler nelerdir? Şaban ayı ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor

Şaban ayında yapılacak dua ve ibadetler nelerdir? Şaban ayı ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor

Ramazan’ın müjdeleyici üç ayların başlaması ile birlikte Recep ayı geride kalmasına az bir zaman kala Şaban ayına girmeye hazırlanıyoruz. Berat kandilinin de içinde olduğu Şaban ayı tüm İslam alemi için büyük öneme sahiptir. Peki Şaban ayı ne zaman başlıyor?

Tüm Müslümanlar için büyük önem taşıyan üç aylardan (Recep, Şaban Ramazan) Şaban ayına girmeye çok az kaldı. Ramazan ayının gelişini müjdeleyen Şaban ayın da neler yapmak gerekir? Hangi dua ve ibadetler daha makbuldür, nelere dikkat etmek gerekir?

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen 2020 Dini günler ve haftalar takviminde yer alan bilgiye göre Şaban ayının başlangıcı 25 Mart Çarşamba tarihine denk geliyor.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sas) bu ayda diğer aylara oranla daha fazla ibadet ettiği bilgiler arasında bulunuyor. Hadis-i Şerifler Peygamberimiz (sas) Şaban ayı ile ilgili ‘Şaban benim ayımdır.’ ‘Şaban günahları temizleyendir.’ Sözlerini söylüyor.

Peygamber Efendimiz’in Recep ayı girdiğinde ettiği dua ise ‘Allahım, Recep ve Şaban ayını bize mübarek ve bereketli kıl’ şeklindedir.

Böylece Peygamberimiz’in bu aylara ne kadar önem verdiğini görüyoruz.

ÜÇ AYLARIN DİNDEKİ ÖNEMİ NEDİR?

İslam alemi tarafında üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban, Ramazan ayları, mübarek aylardır. Hz Muhammed’in üç aylar başladığında ‘Allahım, Recep ve Şaban ayını bize mübarek ve bereketli kıl’ şeklinde dua ettiğini biliyoruz. Üç ayların son ayı olan Ramazan ayında ise oruç tutmak sağlıklı tüm Müslüman kişi için farzdır. Recep ve Şaban aylarında Peygamber Efendimiz (sas)’in diğer aylara göre daha fazla ibadet edip nafile namaz kıldığını, oruç tuttuğunu ancak Ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruçla geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır.

Buna bağlı olarak Recep ve Şaban aylarının tamamının oruç tutularak geçirilmesi ile ilgili dini bir kaynak bulunmamaktadır. Kişi sağlığı ve gücü yettiği ölçüde nafile oruçlarına yer verebilir. Dini kaynaklarda yer alan duaları edebilir. Nafile ve kaza namazlarına yer verebilir. Kuran-ı Kerim okumaya özen gösterilebilir.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN