Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler neler?

Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler neler?

Hicri takvime göre muharrem ayının ardından idrak edilecek olan ‘Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler neler?’ soruları vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Bu mübarek ayın başlamasına kısa bir zaman kala gözler Diyanet tarafından yayınlanan dini günler takvimine çevrildi…

Diyanet tarafından yayınlanan 2020 dini günler takvimine göre milyonlarca vatandaş Safer ayı için geri sayıma başladı. Kamer ayların ikincisi olarak bilinen bu ayda belalardan korunmak için tövbe edilir. Peki Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? İşte Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler…

MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTECEK, SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kamer ayların ikincisi olarak bilinen Safer ayında belalardan korunmak için bazı ibadetler yapılır. Verilen sadakalarla, kılınan kaza namazları ile günahlardan tövbe etmek için Müslümanlar bu mübarek ayda Allaha'a sığınır ve ibadet ederler.

SAFER AYI NE ZAMAN?

Diyanet 2020 dini günler takvimine göre Muharrem ayının sonlanması ile Safer ayı bu sene 18 Eylül Cuma günü idrak edilecek.

Safer ayı 18 Ekim tarihinde yaşanacak.

SAFER AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Safer ayına özel bir ibadet veya dua yoktur. Hz. Muhammed (sav) yaptığı ibadet ve duaları bu ayda da yapmaktaydı. Kamer ayların ikincisi olan bu ayda günahlardan arınmak için bol bol tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli ve kaza namazı kılınmalıdır. Ayrıca sadaka vererek salavat ile meşgul olunmalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü'z-Zevaid, III/63)



SAFER AYI UĞURSUZLUK VE MÜSİBET AYI MIDIR?

Safer ayı kameri-hicri takviminin Muharrem ayının ardından gelen ikinci aydır. Bu ayın kazaya ve belaya neden olduğu cahiliye döneminde kalmıştır ve bu konunun dinimizde herhangi bir yeri yoktur.

Bu nedenle bu anlayış tamamıyla hurafedir. Bu ayın diğer aylardan herhangi bir farkı yoktur ve Hz. Muhammed (sav) bu anlayışı reddetmiştir. Safer ayında uğursuzluk yoktur, buyurmuştur.

SAFER AYI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Hicrî ayların ikincisi olan Safer ayından önceki ay Muharrem ayıdır. Üçüncü ay ise RebÎül Evvel ayıdır. HicrÎ takvimdeki bazı aylar ve günlerde farz kılınan ibadetler, kudsî tarihin unvanı oldukları sebebiyle mukaddes tanınmaktadır. Recep, Şaban ve Ramazan ayları ise nafile ve farz ibadetlerinin yapıldığı üç ibadet ayıdır. Özellikle de Ramazan ayının içerisinde Kadir Gecesi bulunmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN