60 yaş sonrası egzersiz demansı yavaşlatıyor

60 yaş sonrası egzersiz demansı yavaşlatıyor

Pekinli bilim insanların on yıl boyunca yürüttüğü araştırmaya göre, fiziksel egzersiz, sosyal temas ve bilişsel aktivite içeren yaşam tarzı 60 yaş üzeri kişilerde demans riskini yavaşlatıyor. Araştırmacılar ayrıca, “Dört ila altı sağlıklı davranışı olan kişilerin bunama veya hafif bilişsel bozukluk geliştirme olasılığı yüzde 90 daha az” dedi.

İSMAİL CÖMERT

Pekin’deki bilim insanlarının on yıl boyunca yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, fiziksel egzersiz, sosyal temas ve bilişsel aktivite demans riskini azaltıyor. Çin’in Pekin kentindeki Ulusal Nörolojik Bozukluklar Merkezi’ndeki araştırmacılar normal bilişsel işleve sahip 60 yaş üstü 29 bin yetişkini analiz etti. 2009 yılında çalışmanın başlangıcında, testlerle hafıza fonksiyonu ölçüldü ve insanlarda Alzheimer hastalığı için en güçlü risk faktörü geni olan APOE geni kontrol edildi.

Katılımcılar daha sonra periyodik değerlendirmelerle 10 yıl boyunca izlendi. Araştırmacılar, sonuçları etkilemesi muhtemel faktörleri hesaba kattıktan sonra, seçilen her bir sağlıklı davranışının, 10 yıl boyunca hafızada ortalamadan daha yavaş bir düşüşle ilişkili olduğunu buldu. Sağlıklı bir diyet, hafıza düşüşünü yavaşlatmada en güçlü etkiye sahip olarak öne çıkarken, bunun ardından bilişsel aktivite ve fiziksel egzersiz geldi. Araştırmacılar, “Dört ila altı sağlıklı davranışı olan veya iki ila üç sağlıklı davranışı olan kişilerin, en az sağlıklı olanlara göre bunama veya hafif bilişsel bozukluk geliştirme olasılığı sırasıyla yaklaşık yüzde 90 ve yaklaşık yüzde 30 daha azdı” sonucuna vardı.

Araştırmacılar, sonuçları “Sağlıklı davranışların bir kombinasyonu, bilişsel olarak normal yaşlı yetişkinlerde daha yavaş bir hafıza düşüşü oranıyla ilişkilidir” ifadeleriyle duyururken, birden fazla sağlıklı yaşam tarzını birlikte uygulama hakkında ise “hafif bilişsel bozukluk ve bunamanın daha yavaş ilerlemesiyle ilişkili” diye de eklediler. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İngiltere’den Alzheimer Araştırması Başkanı Dr Susan Mitchell de, “Bu, insanları uzun bir süre boyunca takip eden iyi yürütülen bir çalışma ve sağlıklı bir yaşam tarzının hafızayı ve düşünmeyi desteklemeye yardımcı olabileceğine dair önemli kanıtlara katkıda bulunuyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN