Ağır Kovidlinin yüzde 80’i aşısız

Ağır Kovidlinin yüzde 80’i aşısız

Aşı sayesinde Kovid yoğun bakımları servislerinde yatan kişi oranının 6’da 1’e düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Özlenen Özkan “Aşıyla yoğun bakımdaki hasta sayısı 3’te 1 oranında azaldı. Yoğun bakımdakilerin yüzde 80’i aşısız. Yüzde 20 aşılı olsa bile altta yatan hastalıkları var” dedi.

EDA SANĞU

Kovid aşısının altta hastalığı olmayan kişilerde ölüm riskini ortadan kaldırdığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan “Aşının yaygınlaşması sonucunda yoğun bakımdaki hasta sayısı 3’te 1 oranında azaldı. Serviste yatan hasta sayısı 6’da 1’e düştü.

Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 80’i aşısız. Yüzde 20 aşılı olsa bile altta yatan hastalıkları var. Bu bağlamda aşının ciddi oranda etkili olduğu ortada. İnsanlar hala neden aşı konusunda sıkıntı yaratıyor anlamakta zorlanıyorum” dedi. Türkiye genelinde koronavirüs sayılarında artış olduğuna da değinen Prof. Dr. Özkan, şunları aktardı: “Bunun birkaç nedeni var. İlki havaların soğumasıyla bizim kapalı ortamlarda daha çok bulunmamız, maskeye riayette eskisi kadar sabırlı değiliz maalesef. Elbette aşılanma oranlarının artması gerekiyor. En başından bu yana süreci hem yönetici hem doktor olarak yaşayan birisi olarak çok net söyleyebilirim ki; aşılar sağlam hastalarda ölüm oranlarını sıfırlıyor, kanserli hastalarda bu oranı çok azaltıyor.”

Prof. Dr. Özkan, uzmanların bir süredir uyarıda bulunduğu ‘süper grip’ hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: “Geçen sene maske kullandığımız için bağışıklığımız azaldı, bu nedenle bu seneki griplerin daha vahşi olduğu yönünde teoremler var. Bu doğru olabilir. Yeni bir varyanttan da bahsediliyor. Virüsler yok olmazsa varyasyona uğruyor. Şimdiye kadar tüm dünyada 257 milyon kişi koronavirüse yakalandı. 5 milyon kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de 8,5 milyon kişi enfekte olmuş. Tanı koyulan insan bu kadar ama bu sayı çok daha fazla. Bazı insanlar semptom göstermiyor bazılarında da PCR yanlış sonuç veriyor.” Prof. Dr. Özkan Kovid kurallarına uyulmaya devam edilmesini tavsiye etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN