Ağızınızda bu yaralar oluyorsa tehlike altındasınız! Önce yayılıyor sonra tüm vücudu çökertiyor: Ölüme kadar götürüyor

Ağızınızda bu yaralar oluyorsa tehlike altındasınız! Önce yayılıyor sonra tüm vücudu çökertiyor: Ölüme kadar götürüyor

Dünyada milyonlarca insan kalp hastalıklarından dolayı ölüyor. Peki biz kalbimizi ne kadar koruyoruz? Hiç düşündünüz mü? Kalp rahatsızlıklardan korunmak için ilk yapılması gereken şey beslenme düzeni oluşturmak. Ancak beslenme kadar hijyende önemli bir yere sahiptir. Bu hastalıkların ilk belirtileri ağızda başlar. Eğer sizde bu tarz ağız yaraları varsa hemen kontrole gidin.

Kalp rahatsızlıkları ölüme neden olan en büyük hastalıklardan biri. Uzmanlar ağız sağlığına ve hijyene dikkat etmeyenlerin kalp hastalığı için daha fazla risk taşıdığını keşfetti. Sizde bu hastalıklardan korunmak istiyorsanız hem hijyene hem de tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak ağızında bu tarz yararalar varsa hemen kontrole gidin! Hastalığın ilk belirtisi olabilir. Ölüme kadar götürebiliyor...

MİLYONLARCA İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

Milyonlarca insan kalp hastalığı nedeniyle her gün ölmekte. Örneklere baktığımızda ABD’de her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalıktan hayatını kaybediyor. Peki bu hastalıktan nasıl korunuruz? Kalp hastalığından uzak durmak için başlıca yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • Sağlıklı beslenme
  • Haftada 150 dakika egzersiz
  • Alkol ve sigaradan uzak durmak

BU HASTALIK GRUBUNDAYSANIZ RİSK ALTINDASINIZ

Journal of Periodontology'de yayınlanan ve Forsyth Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi bilim adamları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, periodontitisli kişiler inme, kalp krizi ve diğer kardiyovasküler hastalıklar için daha yüksek risk altındadır.

k4343443-1.jpg

PERİODONTİTİS NEDİR?

Aynı zamanda diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok edebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın olarak görülen, ancak büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle ağız temizliği ve bakımının kötü yapılmasından kaynaklanır. Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?

Bir çok vakada diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişimi, temelinde bakterilerden meydana gelen yapışkan bir film olan plak oluşumu ile başlar. Bu plak tedavi edilmeden bırakılırsa, sonunda periodontite dönüşebilir.

Yiyeceklerdeki nişastalar ve şekerler normalde bireyin ağzında bulunan bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerde plak oluşur. Dişleri günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak plak oluşumunu giderebilir, ancak plak hızla yeniden oluşur.

k6665.jpg

Dişlerde kalan plak diş eti çizgisinin altında sertleşerek tartar, yani diş taşı haline gelebilir. Tartarın çıkarılması plaklara göre daha zordur ve bakteri ile doludur. Dişlerinizde ne kadar uzun süre plak ve tartar kalırsa, o kadar çok zarar verebilir. Diş taşını diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemek mümkün değildir. Çıkarmak için profesyonel bir diş temizliğine ihtiyaç duyulur.

DİŞ ETİ RAHATSIZLIKLARI KALP HASTALIĞINA NEDEN OLUR MU?

Girişimsel kardiyolog Dr. Rahul Aggarwal, diş eti ve kalp rahatsızlığı arasındaki bağı şu sözlerle ifade ediyor:

"Araştırmacılar bunu en az 20 yıldır inceliyorlar. Diş eti hastalığı ile kalp krizi arasında kesinlikle bir ilişki olduğunu görüyoruz, ancak bunun net bir yolu yok. Nedensellik görülmez. Periodontitis gibi kan damarlarına zarar veren hastalıklar da kalbe zarar verebilir.

k65656556.jpg

Bir kişi diş etlerine iyi kan akışı sağlayamıyorsa, diş eti hastalığına sahip olma olasılığı daha yüksektir ve bunu tetikleyen her neyse onu da yapabilir. Kişinin kalbi için aynıdır. Sistemik olarak kişide bir sorun olabilir. Bu, bireyin genel sağlığının bir yansımasıdır. İltihap da bir rol oynar ve kalp hastalığının başlangıcını artırıyor gibi görünüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN