Bilim insanları formülü buldu: Koronavirüse karşı süper insan bağışıklığı

Bilim insanları formülü buldu: Koronavirüse karşı süper insan bağışıklığı

ABD'de yapılan araştırmaya göre koronavirüsü geçiren ve üstüne bir de aşı yaptıran insanların bağışıklık sistemi Kovid-19 virüsüne ve varyantlarına karşı süper tepki verme yeteneği geliştiriyor.

Bilim insanları Kovid-19'u atlatan ve üstüne 2 doz koronavirüs aşısı yaptıran insanlar üzerinde araştırma yaptı. Koronavirüs aşılarının etkisi üzerine yapılan araştırmada "hibrit bağışıklığa" sahip hastalar, mevcut endişe verici varyantlara, insan dışı koronavirüslere ve hatta henüz var olmayan potansiyel olarak yeni varyantlara yanıt verme yeteneğini gösterdi..

Rockefeller Üniversitesi'nde bu hastaları inceleyen virolog Theodora Hatziioannou, NPR'ye yaptığı açıklamada "Bu insanların aşıya inanılmaz tepkileri var." dedi

koronavirusu.jpg

Hatziioannou "Bu insanların kanındaki antikorlar, 20 yıl önce ortaya çıkan ilk koronavirüs olan SARS-CoV-1'i bile etkisiz hale getirebilir. Bence virüsle savaşmak için en iyi konumdalar." ifadelerini kullandı..

İmmünolog Shane Crotty Science dergisinde süper bağışıklığın nasıl çalıştığı şöyle açıkladı; Önceki bir enfeksiyondan kaynaklanan 'doğal bağışıklık', aşılamadan kaynaklanan bağışıklıktan farklı işlev görür.

Doğal bağışıklıkta, bağışıklık sistemi gelecekteki koronavirüs istilasına karşı farklı korumalar oluşturur. Buna, virüsün neye benzediğini hatırlayan ve başka bir enfeksiyon durumunda antikor üretimini uyarabilen B hücreleri ve T hücreleri dahildir.

Çalışmalar, doğal bağışıklığın yedi ila sekiz ay süreceğini ortaya koydu. Yaklaşık bir yıl sonra, bağışıklık sistemi hala bir miktar hafızaya sahip olur ancak değişkenlere karşı daha savunmasız olabilir.

Tam da bu noktada doğal bağışıklığı olan biri aşılanırsa, aşı, bağışıklık sisteminin koronavirüs hafızasını güçlendirir.

Sonuç olarak, bir kişi Kovid iyileştikten sonra aşılandığında, aşı bağışıklık sistemine bu virüsün ciddi bir sorun olduğuna dair bir sinyal görevi görür ve bağışıklık sistemi buna karşı korunmak için daha fazla kaynak ayırması gerekir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN