18 Nisan 2024 Perşembe
Altın 2487.649 %0.64
BIST 9524.59 %0,06
Dolar 32.4801 %0.18
Euro 34.6771 %0.11
14°
İstanbul
Parçalı bulutlu

Bitter Çikolatanın Kanıtlanmış 5 Sağlık Faydasını Öğrenince Marketlere Koşacaksınız

Bitter Çikolatanın Kanıtlanmış 5 Sağlık Faydasını Öğrenince Marketlere Koşacaksınız

Büyük küçük demeden hepimiz bitter çikolatayı bayılarak tüketiyoruz. Bu kadar çok sevilen çikolatanın sağlığa da birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? İşte bitter çikolatanın uzmanlarca kanıtlanmış 5 sağlık faydası...

Bitter çikolata, sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek besinlerle yüklüdür. Kakao ağacının çekirdeğinden yapılmış, bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Araştırmalar, bitter çikolatanın sağlığınızı iyileştirebileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor. İşte bilim tarafından desteklenen bitter çikolata veya kakaonun sağlığa 5 faydası.

butterfly-madlen-stevia-80-bitter-cikolata-100gr-fit.jpg

1. ÇOK BESLEYİCİ

Yüksek kakao içeriğine sahip kaliteli bitter çikolata satın alırsanız, oldukça besleyicidir. Yeterli miktarda çözünür lif içerir ve minerallerle yüklüdür.

%70-85 kakao içeren 100 gramlık bir bitter çikolata kalıbı;

  • 11 gram lif
  • Demir için günlük değerin %67'si
  • Magnezyum için günlük değerin %58'i
  • Bakır için DV'nin %89'u
  • Manganez için DV'nin %98'i

Ayrıca bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir. Bitter çikolata ayrıca kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içerir, ancak kafein miktarı kahveye kıyasla çok az olduğundan sizi geceleri uyanık tutması pek olası değildir .

basliksiz-5.jpg

2. GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan ve antioksidan işlevi gören organik bileşiklerle yüklüdür. Bunlar, diğerleri arasında polifenolleri, flavanolleri ve kateşinleri içerir. Bir çalışma, kakao ve bitter çikolatanın, yaban mersini ve acai meyveleri dahil olmak üzere test edilen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan aktiviteye, polifenollere ve flavanollere sahip olduğunu gösterdi.

bitter.webp

3. KAN AKIŞINI İYİLEŞTİREBİLİR VE KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR

Bitter çikolatadaki flavanoller, arterlerin astarı olan endotelyumu nitrik oksit (NO) üretmesi için uyarabilir. NO'nun işlevlerinden biri, atardamarlara gevşemeleri için sinyaller göndermektir, bu da kan akışına direnci düşürür ve dolayısıyla kan basıncını düşürür. Birçok kontrollü çalışma, etkileri genellikle hafif olsa da, kakao ve bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.

bitter-cikolata.jpg

4. HDL'Yİ YÜKSELTİR VE LDL'Yİ OKSİDASYONDAN KORUR

Bitter çikolata tüketmek, kalp hastalığı için birkaç önemli risk faktörünü iyileştirebilir. Kontrollü bir çalışmada, kakao tozunun erkeklerde oksitlenmiş LDL (kötü) kolesterolü önemli ölçüde azalttığı bulundu. Aynı zamanda yüksek kolesterolü olanlar için HDL'yi arttırdı ve toplam LDL'yi düşürdü. Bitter çikolatadaki flavanoller ayrıca kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklar için başka bir yaygın risk faktörü olan insülin direncini de azaltabilir.

basliksiz-7.jpg

5. KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTABİLİR

Bitter çikolatadaki bileşikler, LDL'nin oksidasyonuna karşı oldukça koruyucu görünmektedir. Uzun vadede, bu, arterlerde çok daha az kolesterol birikmesine neden olarak kalp hastalığı riskinin azalmasına neden olur. 470 yaşlı erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, kakaonun 15 yılda kalp hastalığından ölüm riskini %50 oranında azalttığı bulundu. Başka bir araştırma, haftada iki veya daha fazla çikolata yemenin arterlerde kalsifiye plak riskini %32 oranında azalttığını ortaya koydu. Yine başka bir araştırma, haftada beş defadan fazla bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini %57 oranında azalttığını gösterdi.

2017'de yapılan bir klinik araştırma, bitter çikolatalı veya bitter çikolatasız badem tüketen deneklerin LDL kolesterol düzeylerinde iyileşme gösterdiğini buldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN
YUKARI