Bu 9 İşaret Demansın Erken Evrelerini Gösteriyor

Bu 9 İşaret Demansın Erken Evrelerini Gösteriyor

Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Peki demans hastalığının erken belirtileri nelerdir?

Demans, düşündüğünüzden çok daha sık ortaya çıkar. Araştırmalara göre 65 yaş üstü her 14 kişiden birinde bunama gelişirken, 80 yaş üstü kişilerde bu sayı 6'da 1'e çıkıyor. İlk belirtiler genellikle kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, birinin gerçekten demans olup olmadığını belirlemek her zaman çok kolay değildir.

Bu dokuz ince değişiklik, bunamanın erken aşamalarını gösterebilir.

demans-210620191430458651896.jpg

1. ZAMAN VE YER

Demanslı kişilerde zaman duygusu ve yolunu bulma yeteneği yavaş yavaş azalır. Örneğin, birisi süpermarkete yürür ve oraya nasıl geldiği hakkında hiçbir fikri olmayabilir. Saati söylemek veya hangi gün veya yıl olduğunu söylemek/yazmak da zorlaşıyor.

2. YAZMA

Bu, yukarıdaki semptomla yakından bağlantılıdır. Bir adresi, doğum günü kartını veya başka herhangi bir yazı biçimini yazmak oldukça zor hale gelir. Doğru kelimeleri bulmak özellikle bir şeyler yazarken zordur. Konsantrasyon sorunları yazarken de ortaya çıkar, çünkü bunamanın ilk aşamalarında olan insanlar bir cümleyi bitirmek için yeterince uzun süre konsantre olamazlar.

3. KISA SÜRELİ HAFIZA

Demansın en yaygın erken belirtilerinden biri kısa süreli hafıza sorunlarıdır. Elbette belirlemek zor, çünkü herkes bazen anahtarlarını veya telefonunu nereye koyduğunu unutuyor. Bununla birlikte, demansta unutkanlık daha ciddidir ve daha sık görülür. Kaybedilen şeyler genellikle en mantıksız yerlerde tekrar bulunur. Örnekler, buzdolabında bulunan anahtarlar veya mikrodalgada bir cüzdandır.

625ac23d4e3fe110a839adf6.webp

4. RUH HALİ DEĞİŞİMLERİ

Ani ruh hali değişimleri ve davranış değişiklikleri genellikle demansın erken evrelerinde olan kişilerde görülür. Demansı olan insanlar depresyondan muzdarip olabilir, ancak bu mutlaka böyle değildir. Her durumda doğru olan, ruh hali değişimlerinin her zaman görünüşte bir anda ortaya çıkmasıdır. Ani bir kahkaha patlaması veya net bir sebep olmadan ağlama en yaygın belirtilerden biridir.

5. DOĞRU KELİMELERİ BULMAK

Demans hastaları için doğru kelimeleri bulmak genellikle zordur. Bu, zor kelimeleri bulamayacakları anlamına gelmez. Genellikle insanların adları veya ortak mutfak eşyaları ve ürünler, insanların hatırlamakta zorlandıkları şeylerdir. Dışarıdan bakanlar için demanslı kişilerle yapılan konuşmaların sorunsuz yürümemesi şaşırtıcı olabilir. Konuşmalar genellikle kısa kesiliyor çünkü söz konusu kişi nasıl devam edeceğini bilmiyor.

6. TEKRAR

Demansın erken evrelerinde olan insanlar sıklıkla kendilerini tekrar ederler. Aynı hikayeleri tekrar tekrar aynı şekilde anlatırlar veya aynı soruları tekrar tekrar sorarlar. Tekrarlama sadece konuşurken veya sosyalleşirken olmaz: aynı zamanda görevleri yerine getirirken de olur. İnsanlar belirli bir görevi arka arkaya birkaç kez tekrarlayacaklar.

demans-bunama-28105-45181-b.jpg

7. KAYITSIZLIK

Birisi çok daha fazla geri çekilir mi ve eskisinden çok daha azını mı üstlenir? Bu, bunamanın erken bir belirtisi olabilir. İnsanlar birdenbire sosyal aktivitelere ve daha önce sevdikleri hobilere çok daha az ilgi duymaya başlarlar. Bunun yanı sıra, demans hastaları da eskiye göre çok daha az enerjiye sahiptir, bu nedenle yorgun ve halsizdirler ve normalden çok daha fazla uyurlar.

8. KONSANTRASYON SORUNLARI

Konsantrasyon sorunları, demans hastaları için yaygın bir sorundur. Bu problemler genellikle problem çözme veya organize etme ve planlama görevleriyle ilgilidir. Önceden planlama yapmak veya önceden belirlenmiş bir planı takip etmek genellikle çok zordur. İnsanlar ayrıca sayılarla ilgili daha fazla sorun yaşayabilir.

9. EV İŞİ

Yemek pişirmek ya da temizlik yapmak gibi bir zamanlar sıradan olan ev işleri birden imkansız bir iş haline geldi. Demansı olan kişiler için, bir görevi hangi sırayla yapmaları gerektiğini veya hangi yolu izlemeleri gerektiğini anlamak zorlaşır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN