Bu sinyallerle sessiz bir kalp krizini tanıyın! İşte hayati önem taşıyan belirtiler

Bu sinyallerle sessiz bir kalp krizini tanıyın! İşte hayati önem taşıyan belirtiler

Kalp krizi tanınmayan bazı hastalar genellikle başka bir sebeple doktora gittiklerinde haftalar veya aylar sonra bunu öğrenirler. Farkında olmadan kalp krizi geçiren ve hayatta kalan insanlar çok şanslıdır. Haberimizde sessiz kalp krizinin belirtilerini derledik...

Buna neredeyse inanamayız, ancak Amerikan araştırmasına göre, tüm kalp krizlerinin neredeyse yarısı fark edilmeden gerçekleşir. Birisi kalp krizi geçirdiğini fark etmediğinde buna sessiz kalp krizi denir. Sessiz bir kalp krizi geçirdikten sonra, kalp yetmezliği veya diğer sağlık sorunlarından ölme olasılığınız üç kat daha fazladır. Bu nedenle, neredeyse hiç fark etmeseniz bile, kesinlikle tehlikelidir! Bunlar sessiz bir kalp krizini tanımanıza yardımcı olacak sinyallerdir.

Sessiz bir kalp krizini fark edebilmek önemlidir.

silent-heart-attack.jpg

Sessiz kalp krizi nedir?

Kulağa akıl almaz geliyor ama kalp krizi geçirirken fark etmemeniz mümkün. Belki normalden biraz daha yorgun hissediyorsunuz ya da çarpıntı ya da aşırı terleme hissediyorsunuz, ama bunlar elbette tamamen farklı bir şeyin belirtileri de olabilir. Örneğin, bunlar da menopozun çok yaygın belirtileridir. Bu nedenle, birçok kadın ve doktorlar bu durumlarda hemen kalp hastalığını düşünmezler.

Yüksek risk

Kadınlarda erkeklerden daha sık görülen sessiz bir kalp krizinden sonra, kalp yetmezliğinden veya ek komplikasyonlardan ölme riskiniz çok daha yüksektir. Bu, Amerikan Kalp Derneği'ne bağlı dergi olan Circulation'da yayınlanan bir Amerikan çalışmasında gösterildi .

2446963-810x458.jpg

Sessiz kalp krizi geçirip geçirmediğinizi nasıl anlarsınız?

Kalp krizi geçirip geçirmediğinizi yalnızca bir EKG gösterebilir. Bu nedenle jinekologlar 50 yaş üstü kadınlara kolesterol, tansiyon ve kan şekerlerini birkaç yılda bir kontrol ettirmelerini tavsiye eder. Menopozdan sonra vücudunuz giderek daha az östrojen hormonu üretir. Daha az östrojen, kalp krizi gibi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine eşittir.

Belirtiler

Kalp krizinin en yaygın semptomu, göğüste bir basınç veya sıkışma hissidir ve bu his:

  • üst kollarınıza, boynunuza, sırtınıza, çenenize ve midenize gidebilir
  • istirahatte bile beş dakikadan uzun sürer
  • terleme, kusma veya mide bulantısı ile el ele gelebilir

Aşağıdaki belirtiler de yaygındır:

  • (Üst) karın, çene, sırt veya boyunda ağrı
  • Omuz bıçakları arasında ağrı
  • Nefes darlığı
  • Aşırı yorgunluk
  • Baş dönmesi veya vertigo
  • Huzursuzluk hissi, kaygı, hızlı nefes alma
  • Mide bulantısı ya da kusma

Kadınlar genellikle belirsiz semptomlara sahip olduğundan, bir şeylerin yanlış olduğundan şüphelendiğiniz anda doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir. Bunun yanı sıra düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek kalp problemlerini önlemeye çalışabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN