Canan Karatay alkol kadar zararlı diyerek uyardı! O içecekten mutlaka uzak durun, aniden kalp krizi geçirebilirsiniz

Canan Karatay alkol kadar zararlı diyerek uyardı! O içecekten mutlaka uzak durun, aniden kalp krizi geçirebilirsiniz

İş hayatı, trafik, aile hayatı derken hayatımız adeta stres topuna döndü. Bu süreçte hem vücut direncimizi arttırmak için hem de enerjimizi korumak için farklı içecekler tüketebiliyoruz. Peki tükettiğimiz bu içecekler ne kadar faydalı biliyor muyuz? Prof. Dr. Canan Karatay, alkolden bile daha zararlı diyerek o içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Sakın ağzınıza sürmeyin, kalp krizine neden oluyor. Bakın Canan Karatay hangi içecek konusunda uyarmış?

Sağlıklı beslenme üzerine verdiği tavsiyelerle dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, yine ezber bozan reçetesi ile gündeme geldi. Birçok alanda önemli araştırmalarda bulunan Canan Karatay, bu sefer sıklıkla tüketilen bu içecekler konusunda uyarılarda bulundu. Alkolden bile daha zararlı olduğunu belirten Karatay, içenleri uyardı. O içeceklerden mutlaka uzak durun, ani kalp krizlerine neden oluyor.

CANAN KARATAY ALKOL KADAR ZARAR DİYEREK UYARDI

Prof. Dr. Canan Karatay alkol kadar zararlı diyerek uyardı. Sporcuların sıklıkla kullandığı enerji içecekleri adeta ölüm saçıyor. Karatay, enerji içeceklerinin ani kalp durmasına neden olacağını belirterek ağzınıza bile sürmeyin uyarısında bulundu. Kimse bu zararını bilmiyor ancak ölüme kadar götürüyor.

fbfbfb-1.jpg

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ MAHVEDİYOR"

Enerji içeceklerinin düşünüldüğü gibi vücuda fayda sağlamadığını ve aksine daha da zarar verdiğini belirten Canan Karatay, "Enerji içecekleri insan sağlığı için zehirdir. Tüm enerji içeceklerinde bolca mısır şurubu şekeri vardır. Üstelik diğer kimyasal maddeler de cabasıdır. Bunlar bağışıklık sistemini mahveder, bağırsakların düzenini alt üst eder, beyin fonksiyonlarını bozar. Kısa süreli enerji verir ancak sonra insanı bitap düşürür. Birkaç saatliğine verdiği o sahte, geçici mutluluk ve enerji insanları bağımlı hale getirir." dedi.

fdbdfb-7.jpg

KALP KRİZİNE NEDEN OLUYOR! SAKIN İÇMEYİN

Tüketilen enerji içeceklerinin kalp krizine neden olduğunu söyleyen Karatay, "Alkol gibi, hatta ondan daha hızlı bir şekilde karaciğerin yağlanmasına sebep olur. Sinir sistemine alkolden daha fazla zarar verir. Sindirim sistemini de allak bullak eder. Vücut direncini sıfıra indirir, sonra türlü türlü hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmazdır." ifadelerini kullandı.

ENERJİ İÇECEKLERİNİN ZARARLARI NELERDİR?

  • Fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine yol açabilir.
  • İçeriğindeki yüksek kafein oranı nedeniyle bağımlılıklara neden olup vücudun dengesini bozabilir.
  • İçeriğinde aşırı şeker barındırdığı için vücudun aşırı su kaybetmesine neden olabilir.
  • Hamileliğin ilk aylarında tüketilen enerji içecekleri vücuda alınan aşırı dozda kafeinden dolayı düşüğe neden olabilir.
  • Kalp hastalıklarını içeriğindeki maddelerden dolayı tetikleyerek beklenmedik kalp krizlerine yol açabilir.
  • Enerji içecekleri, alkol ve ilaç ile birlikte kullanıldığında ciddi klinik sorunlara yol açabilir. Alkol ya da ilaçla tüketilen enerji içecekleri hızlı kalp atışı, çarpıntı, mide ağrısı ve kan basıncı yükselmesi gibi bazı yan etkiler meydana getirir. Alkol ile tüketildiğinde tolere edici bir özellik göstererek alkol zehirlenmelerine yol açabilir.
  • Özellikle orta yaşlı kişilerin ve yaşlıların enerji içeceklerini alkol ile birlikte tüketmeleri ani kalp krizlerine yol açabilir.

fdbfd-6.jpg

ENERJİ İÇECEKLERİ VÜCUDA NASIL ETKİ EDER?

Enerji içeceği içeriğinde bulunan kafein nedeniyle tüketildikten 10 dakika sonra kana karışarak tansiyonu yükseltir ve kalp atışını artırır. 15 dakika sonra konsantrasyonu artırır, 30 dakika sonra ise kafein emilimi durarak uyku halini dağıtır ve göz bebeklerini büyütür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN