Çay değil vitamin deposu! Papatya çayının faydalarını öğrenince her gün bir fincan mutlaka içeceksiniz

Çay değil vitamin deposu! Papatya çayının faydalarını öğrenince her gün bir fincan mutlaka içeceksiniz

Papatya çayı, çok çeşitli sağlık sorunları için geleneksel bir halk ilacı olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Günümüzde araştırmacılar, kanser ve diyabet dahil olmak üzere hastalıkları yönetmedeki etkinliğini giderek daha fazla araştırıyorlar. Peki papatya çayının faydaları nedir?

Papatya flavonoid adı verilen kimyasallar içerir. Bu flavonoidler, birçok bitkide bulunan bir tür besindir ve papatyanın tıbbi etkilerinde önemli bir rol oynarlar. Araştırmacılar, papatyada özel olarak başka hangi kimyasalların bulunduğundan henüz emin değiller ve faydalarını hesaba katıyorlar. Çoğu insan için papatya çayı diğer tedavilere ek olarak denenebilir, ancak insanlar ciddi hastalıkları olduğunda ana akım tıbbi tedavilerin yerini almamalıdır.

papatya-cayinin-faydalari-677967-1.jpg

PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI

En fazla kanıt bulunan papatya çayının potansiyel faydaları şunları içerir:

1. REGL AĞRISINI AZALTMAK

Birkaç çalışma, papatya çayını adet kramplarının şiddetini azaltmakla ilişkilendirmiştir. Örneğin 2010 yılında yapılan bir araştırma, bir ay boyunca papatya çayı tüketmenin adet kramplarının ağrısını azaltabileceğini buldu. Çalışmadaki kadınlar ayrıca dönem ağrısı ile ilişkili daha az endişe ve sıkıntı bildirdiler.

2. DİYABET TEDAVİSİ VE KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRME

Yine bazı araştırmalar papatya çayının diyabetli kişilerde kan şekerini düşürebildiğini bulmuştur. Benzer şekilde, fareler üzerinde 2008 yılında yapılan bir araştırma , tutarlı papatya çayı tüketiminin kan şekerinin yükselmesini engelleyebileceğini bulmuştur.

3. OSTEOPOROZU YAVAŞLATMAK VEYA ÖNLEMEK

Osteoporoz, kemik yoğunluğunun ilerleyici kaybıdır. Bu kayıp, kırık kemik ve kambur duruş riskini artırır. Herkeste osteoporoz gelişebilirken, en çok menopoz sonrası kadınlarda görülür. Bu eğilim östrojenin etkilerine bağlı olabilir. 2004 yılındaki çalışmada papatya çayının anti-östrojenik etkileri olabileceğini buldu. Aynı zamanda kemik yoğunluğunu artırmaya da yardımcı oldu.

4. ENFLAMASYONU AZALTMAK

Enflamasyon, enfeksiyonla savaşmak için bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Papatya çayı kimyasal bileşikler içerir, iltihabı azaltabilir. Bununla birlikte, uzun süreli inflamasyon, hemoroid, gastrointestinal ağrı, artrit , otoimmün bozukluklar ve hatta depresyon dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.

3420062-810x458.jpg

5. KANSER TEDAVİSİ VE ÖNLENMESİ

Bazı araştırmalar, papatya çayının kanser hücrelerini hedefleyebileceğini ve hatta bu hücrelerin gelişmesini önleyebileceğini öne sürüyor.

6. UYKUYA VE RAHATLAMAYA YARDIMCI OLMAK

Papatya çayının insanların rahatlamasına ve uykuya dalmasına yardımcı olduğu yaygın olarak düşünülmektedir. Mevcut kanıtların bir incelemesinde,12 kardiyovasküler hastadan 10'u papatya çayı içtikten kısa bir süre sonra uykuya daldıkları söylenmektedir. Klinik modellere bakan bir avuç başka çalışma da papatya çayının insanların rahatlamasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

7. SOĞUK ALGINLIĞI SEMPTOMLARINI TEDAVİ ETMEK

Anekdot kanıtları ve bazı çalışmalar papatya özü ile buhar solumanın soğuk algınlığının bazı semptomlarını hafifletebileceğini öne sürüyorlar.

8. HAFİF CİLT KOŞULLARININ TEDAVİSİ

Papatya özünün doğrudan bir yaraya uygulanmasının iyileşmeye yardımcı olduğunu buldu. Aynı şekilde,birkaç çalışma papatya merhemlerinin hidrokortizon kremi kadar etkili olmasalar da egzama ve hafif iltihaplı cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabileceğini bulmuşlardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN