Çocuklarda Kovid- 19'un yeni belirtisi burun akıntısı

Çocuklarda Kovid- 19'un yeni belirtisi burun akıntısı

Delta varyantının yetişkinlerin yüzde 85’inde, çocukların yüzde 90’ında belirtisiz seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan “Delta çok belirgin olmayan, soğuk algınlığı tablosu ile geliyor. Örneğin çocuk ateşi bile yok, sadece biraz öksürüyor, hapşırıyor, test yapıyorsunuz pozitif çıkıyor. Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olabilir diye düşünmeli” dedi.

EDA SANĞU

Kovid enfeksiyonu yaşayan çocukların birçoğunun belirti göstermediğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Bu sadece çocuklara özgü değil, yetişkinler de öyle. Açıkçası, yetişkinlerde yüzde 85’i, çocuklarda yüzde 90’ı belirtisiz geçiriyor” dedi. Prof. Dr. Ceyhan belirti olmamasının iyi bir şey olduğunu ancak tanı koyulmayınca tedbir almanın zorlaştığını vurgulayarak “Çünkü düşman nerede bilmiyorsunuz. Bir otobüse biniyorsunuz, orada virüs pozitif biri oluyor; ama o insan farkında değil. Ateşi yok, şikayeti yok, maskesini de doğru düzgün takmıyor, bütün otobüsü enfekte ediyor” diye konuştu.

SARS, grip gibi enfeksiyon hastalıklarında bu durumun yaşanmadığı bilgisini veren Prof. Dr. Ceyhan “Bu yüzden de tedbirler daha çok alınmalı, ‘aşı bu işi halledecek’ diye yanlış bir öngörüde bulunulmamalı. Aşılar en etkili koruma yöntemi; ama aşı etkisini toplumda yüzde 80 aşılama olunca gösterir. Kısa süre içinde vakaları azaltmanın tek yolu alınacak tedbirler ve kısıtlamalardır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ceyhan, Kovid’e yakalanan çocuklarda görülen belirti farklılıklarına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Delta varyantı, çok belirgin olmayan, soğuk algınlığı tablosu ile geliyor. Örneğin çocuk ateşi bile yok, sadece biraz öksürüyor, hapşırıyor, test yapıyorsunuz pozitif çıkıyor. Eskiden ateşin, baş, vücut ağrısının, tat alma duyusu bozukluğu ön plandayken, şimdi daha çok bir soğuk algınlığı ön planda. Bu da Delta varyantının klinikte yaptığı bir değişiklik. Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olmayabilir ama teorik olarak ‘bu çocukta koronavirüs olabilir’ diye düşünmeli. Emin olana kadar okula göndermemeleri lazım. Duruma bir sağlık merkezinde karar verilmesi lazım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN