Çöpe Attığınız Bu Meyvenin Faydaları Saymakla Bitmiyor! Kanser Riskini Yarıdan Fazla Azaltıyor

Çöpe Attığınız Bu Meyvenin Faydaları Saymakla Bitmiyor! Kanser Riskini Yarıdan Fazla Azaltıyor

Çağımızın en çok korkulan hastalıklarından olan kanser uzmanlar tarafından halen araştırma konusu. Kansere karşı iyi gelen besinler araştırılıp etkileri insanlara aktarılıyor. Son yapılan araştırmada muzun belli kanser türlerini yok ettiği ifade edildi. Ancak uzmanlar normal muzun değil yeşil muzun tüketilmesi konusunda uyardı. Peki yeşil muzun faydaları neler, kanserden koruyor mu? İşte duyduğunuz zaman şaşıracağınız yeşil muzun faydaları...

Çoğu kişi kanser hastalığından korkar ve önüne geçebilmek için farklı yöntemler dener. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak meyve tüketmek kansere yakalanma riskini oldukça aşağı çekiyor. Özellikle Lynch Sendromu, insanları bir dizi kansere yatkın hale getiren bir sendromdur. Lynch Sendromlu 1000 hastayı inceleyen araştırmada, düzenli olarak dirençli nişasta alımının kanser riski üzerinde önemli bir önleyici etkiye sahip olabileceği bulundu. Bu nişastanın en çok bulunduğu besin ise yeşil muz.

KANSERİ ENGELLİYOR HÜCRELERİ YENİLİYOR

Uzmanlar olgun ve yumuşak muzun tüketilmesi kanser riskinin azalttığını söylüyor. Özellikle içeriğindeki nişasta oranı kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Peki yeşil muzun faydaları ne? Yeşil muz kanseri engelliyor mu?

a2-30.png

KANSER RİSKİNİ YARDAN FAZLA ÖNLÜYOR

Araştırmalarda yeşil muzun tüketilerek bazı bölgelerdeki kanser riskini oldukça azalttığı keşfedildi. Cancer Prevention Research dergisinde yayınlanan bu çalışma, Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından yönetildi.

a3-12.png

Dirençli nişasta, ortalama iki yıl boyunca tüketildiğinde; özofagus, mide, safra yolları, pankreas ve on iki parmak bağırsağı kanserleri dahil olmak üzere saptaması zor olan üst gastrointestinal kanserler üzerinde olumlu etki gösteriyor ve bu hastalığa yakalanma riskini düşürüyor.

DAHA SAĞLIKLI VE AZ KALORİLİ

Newcastle Üniversitesi'nde beslenme profesörü John Mathers, "Dayanıklı nişasta, ince bağırsakta sindirilemez, bunun yerine kalın bağırsakta fermente olur. Faydalı bağırsak bakterilerini besler. Tıpkı, sindirim sisteminizdeki diyet lif gibi hareket eder. Bu türdeki nişastanın sağlığa birçok faydası ve normal nişastaya göre daha az kalorisi bulunuyor." açıklamasında bulundu.

DİRENÇLİ NİŞASTA HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Günde bir muz yemek bir doz dirençli nişastaya eşdeğer nitelik taşıyor. Ancak, tüketilen muzun yeşil ve olgunlaşmamış olması gerekiyor. Yeşilken yenilen muzdaki nişasta, bozulmaya direniyor ve orada yaşayan bakteri türünü değiştirerek bağırsaklara ulaşıyor.

a1-39.png

Yapılan birçok araştırma, aspirin kullanımının da dirençli nişasta ile aynı etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Aspirin almak, kalın bağırsaktaki kanser riskini %50 oranında azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, aspirinin kesinlikle bir uzmana danışılmadan tüketilememesi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN