Deprem stresi kalp çarpıntısını tetikledi

Deprem stresi kalp çarpıntısını tetikledi

Deprem sürecinin ardından pek çok kişide kalp çarpıntısı şikayeti görüldüğünü söyleyen Dr. Göksel Güz, “Fakat bazı çarpıntılar ‘kaygı ya da strestendir’ denerek önemsenmeyip gerçek anlamda ritim bozukluklarıyla da karıştırılabiliyor. Taşikardi herhangi bir nedene veya komplikasyona sebep olmasa bile tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, inme ve hatta ani kardiyak ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabiliyor” dedi.

Deprem sürecinin ardından pek çok kişide kalp çarpıntısı şikayeti görüldüğünü söyleyen Medicana Sağlık Grubu Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Göksel Güz “Travmatik olaylar kişilerin kontrolleri dışında gelişen, yoğun korku yaratan olaylardır. Deprem gibi doğal afetler de kişilerde uzun süreli psikolojik etkiler yaratır. Bu etkiler vücutta tepkilere de neden olabilir. Bunlardan biri de kalp çarpıntısıdır. Ancak bazı kişilerde stres, endişe ve korkuyla oluşan çarpıntının kritik kalp sorunlarından ayrılması gerekmektedir” dedi.

Güz, ritim bozukluklarını stres ve anksiyetenin yaptığı çarpıntıdan ayıracak bazı kritik noktalar olduğunu belirterek, “Özellikle ritim bozukluklarında oluşan çarpıntılar ani başlangıçlı olur” diye konuştu.

dr-goksel.jpg

Dr. Güz, “Ritim bozukluğunda genelde göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma, fenalık hissi, terleme de ek olarak görülebilir. Ayrıca kalp atışlarının yarışıyor gibi hızlanması, atımların aşırı yavaşlaması, kalp atışlarında düzensizlik hissedilmesi de ritim bozukluklarının belirtileri arasında. Stres de bir tetikleyicisi olabilir. Özellikle yoğun anksiyete dönemlerde patolojik olan taşikardi atakları tetiklenebilir. Bunların dışında devamlı stres durumu, kaygılı ruh hali, korku, uyku bozuklukları kişinin kalp atışlarında hızlanmaya neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Durumun takip edilmesi gerektiğini belirten Dr. Güz, şunları söyledi:

“Mutlaka kişilere ekokardiyografi, kalp ultrasonu ve 24 saat kalp atışlarını takip eden ritim holter tetkikleri uygulanmalıdır. Eğer tetkiklerle ritim bozukluğu tespit edilirse elektrofizyolojik çalışma yapılarak kalbin elektriksel aktivitesini görmek; akabinde tedavisini gerçekleştirmek gerekmektedir.”

Dr. Güz, “Eğer herhangi bir sorun tespit edilemezse sinüs taşikardisi teşhisi konulabilir. Sinüs taşikardisinden korkulmaz ancak örneğin kalp yetmezliği gibi hastalıklarda sinüs taşikardileri önem taşımaktadır. Bu tür kalple ilgili hali hazırda sorunu bulunanların mutlaka tedavi edilmesi gerekli çünkü ritim bozukluğu ani kardiyak ölümlere de neden olabilmektedir. Bunun dışında strese bağlı meydana gelen çarpıntılarda stresi yönetmek, bu süreçte uyku düzenine dikkat etmek, kafeini azaltmak, sağlıklı beslenmek de faydalı olabilmektedir. Ayrıca medikal tedaviler de etki olumlu gösterebilmektedir” ifadelerini kullandı.

KALP HIZI DAKİKADA 100’ÜN ÜSTÜNDE RİSKLİ

Dr. Öğretim Üyesi Göksel Güz, ihmal edildiği takdirde ani kardiyak ölümlerine neden olabilen kalp çarpıntısının (taşikardi) nasıl meydana geldiği hakkında şu bilgileri verdi:

“Kalbin belli çalışma prensibi vardır ve kalp hep bir ritimde çalışması gerekir. 60 saniye içinde belirli sayıda kalp atımının, düzenli şekilde gerçekleşmesi hayati anlamda büyük önem taşır. İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bazı durumlarda kalp atım hızı dakikada 100’ün üzerinde olabilmektedir. Kişinin kalp atışlarını hissetmesine çarpıntı denmektedir. Yani kalp atım hızının dakikada 100’ün üzerinde olması durumu kalp çarpıntısını işaret etmektedir.” Uzmanlar, kalp hızının üst sınır olan 100’den 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısında (taşikardi) en kısa zamanda bir kardiyoloji uzmanına görünmek gerektiğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN