Depresyon dalgasına dikkat! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Ruh sağlığımız fena halde tehlikede

Depresyon dalgasına dikkat! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Ruh sağlığımız fena halde tehlikede

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Gallup araştırma şirketinin yayımladığı “Küresel duygu raporu”nun Türkiye sonuçlarına dikkat çekti. Müftüoğlu, bugünkü yazısında depresyon dalgasına karşı uyarıda bulunarak “Ruh sağlığımız fena halde tehlikede” dedi.

Gallup araştırma şirketinin yayımladığı “Küresel duygu raporu”nun Türkiye sonuçları açıklandı. Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, rapordan çıkan sonuçlara dikkat çekerek "Ruh sağlığımız fena halde tehlikede” yorumunda bulundu. Öte yandan Müftüoğlu, depresyon dalgasına karşı uyarı yaptı.

“Zor günlerden geçiyoruz. Pandemi, ekonomik sorunlar ve komşu coğrafyamızda süren savaş hepimizde muazzam bir kaygı yükü yarattı. Bunlara bir de sık sık tekrarlayan sel ve benzeri doğal afetler eklenince ortaya çıkan karmaşık tablo, belirsizlik ve gelecek kaygısı ruh sağlığımızı bozmaya başladı” diyen Müftüoğlu, depresyonun 10 işaretini şöyle sıraladı:

  1. Uykuya dalma, daha da önemlisi uykuyu sürdürmede zorluk çekmek. Kısacası uyku problemi yaşamak.
  2. Sabah çok erken saatlerde uyanıp uykuya tekrar geçmekte zorluk yaşamak.
  3. Kendini sık ve sürekli bir şekilde eleştirmeye başlamak, kendini sık sık beceriksizlik ve başarısızlıkla suçlamak.
  4. Daha önce sevilen şeyleri yapmaktan keyif almamaya, uzaklaşmaya, sevilen kişi ve şeylere karşı ilgisiz kalmaya başlamak. Kısacası “sevemez, isteyemez, arzu edemez” hale gelmek.
  5. Rutin günlük işleri yaparken bile çok çabuk sıkılıp bunalmak.
  6. Bazen işi gücü bile bir kenara bırakıp, kabuğuna çekilip bir kenarda yalnız kalmaya çalışmak.
  7. Basit günlük işleri bile çok büyük bir güç ve gayret sarf ederek başarabilme durumuna gelmek.
  8. Çok ufak bir fiziksel faaliyette bile yorgun, halsiz düşmek.
  9. En sevdiği insanlara karşı bile ilgisiz ve duyarsız kalmak.
  10. Konsantre olmada zorlanmak, kafayı bir işte, bir yazıda, bir konuda, bir süreçte yoğunlaştıramamak ve giderek belirginleşen, derinleşen bir “unutkanlık hali” yaşamak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN