Dikkat: Oyun Oynamak İçin Dışarı Çıkmadan Önce Çocukları Bu Tehlikeli Bitki Hakkında Uyarın!

Dikkat: Oyun Oynamak İçin Dışarı Çıkmadan Önce Çocukları Bu Tehlikeli Bitki Hakkında Uyarın!

Havaların ısınması ile birlikte evlerde bunalan çocuklar kendilerini parklara attılar. Fakat uzmanlar dışarı çıkmadan önce bu bitki hakkında çocuklarınızı mutlaka uyarmanız gerektiğini söylüyorlar. Bakın o bitki hangisiymiş?

Güneş yeniden doğdu ve dışarısı güzel ve sıcak, bu da bir sürü çocuğun tekrar oynamak için dışarı çıktığı anlamına geliyor. Bu elbette harika, çünkü dışarıda temiz havada olmak ve istediğiniz kadar kirlenmek gibisi yoktur. Yine de dikkat edilmesi gereken bir nokta var çünkü bu tehlikeli bitki çocukların oynamayı sevdiği birçok yerde yetişiyor. Çocuklarınızı dev yaban otundan uzak durmaları için uyarın!

DİKKAT: OYUN OYNAMAK İÇİN DIŞARI ÇIKMADAN ÖNCE ÇOCUKLARI BU TEHLİKELİ BİTKİ HAKKINDA UYARIN!

208851-1-141898.jpg

UYARI

Yılın bu zamanında tekrar aktif olduğu için ebeveynler dev yaban mersini halk arasında bilinen adıyla tavşancıl otu konusunda uyarılıyor. Dört metreye kadar büyüyebildiği ve dev yaprakları olduğu için bitkinin tanınması kolaydır. Yaban otu özü, cilt ve güneş ışığı ile temas ederse ciddi yaralanmalara neden olabilir. Fototoksisite adı verilen bir süreç gerçekleşir, bu da büyük kabarcıklar alabileceğiniz anlamına gelir. Tavşancıl otunun özü ışıkla (doğal veya yapay UV ışınları) aktive olan toksinler içeriyor. Yani bitkiye dokunduktan sonra güneşe maruz kalındığında aktive olan zehir, deride ciddi yanıklara ve su kabarcıklarına neden oluyor. Nemli toprağı seven tavşancıl otu, Türkiye'de başta Karadeniz olmak üzere çok yağış alan bölgelerde yetişiyor.

İstilacı bir bitki olarak kabul edilen tavşancıl otu, çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecek bir türe dönüşebilir. Uzmanlar ise eğer dikkat edilmezse tavşancıl otuyla temas halinde bu durum körlüğe kadar gidebileceğini söyleyerek uyarıyor. Bu bitkiyi ayırt etmenin en iyi yolu ise gövdesine dikkatli bakmaktır. Koyu mor-kırmızı lekelere, ince - beyaz tüylere sahiptir.

5c8d3d4d45d2a071dc3a4fd5.webp

TAVŞANCIL OTU TEHLİKE SAÇIYOR

Siz veya çocuğunuz dev yaban mersini özsuyuyla temas ettiyse, lekeyi bol su ile iyice durulamak önemlidir. Yeni kabarcıkların oluşmasını önlemek için lekenin güneş ışığına maruz kalmasını önleyin. Dev tavşan otu zehirlenmesinin belirtileri, bir gün sonra ortaya çıkan kırmızı, kaşıntılı lekelerdir. Bu lekeler şişebilir ve büyük kabarcıklara dönüşebilir. Çok dikkatli olun, çünkü sizin ve çocuklarınızın gözlerine özsu kaçması körlüğe bile neden olabilir! Bu gerçekten tehlikeli bir bitkidir. Çocuklarınızı uyarın ve onlara nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmeleri için bir bu bitkinin resmi gösterin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN