Domatesin bu faydalarını duyan kilo kilo domates alacak! Sebze değil ilaç mübarek!

Domatesin bu faydalarını duyan kilo kilo domates alacak! Sebze değil ilaç mübarek!

Kahvaltılarınızın ve yemeklerinizin vazgeçilmezi domates kokusu, lezzeti ile sofralarınıza renk katıyor. Domates, sağlığımız söz konusu olduğunda saymakla bitmeyen faydaları var. İşte domatesin mucize faydaları...

Domatesler likopen adı verilen bir madde ile yüklüdür. Onlara parlak kırmızı rengini verir ve onları güneşin ultraviyole ışınlarından korumaya yardımcı olur. Aynı şekilde, hücrelerinizi hasardan korumaya yardımcı olabilir. Domates ayrıca potasyum, B ve E vitaminleri ve diğer besin maddelerine sahiptir.

DOMATES BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİR

Bir çalışmada, domates açısından zengin bir diyet, test deneklerinde beyaz kan hücrelerinin işleyişini artırmıştı. Enfeksiyonlarla savaştığı bilinen beyaz kan hücreleri, serbest radikallerden yüzde 38 daha az zarar gördü. Uzmanlara göre, domateslerdeki likopen (ve antioksidan özelliği), beyaz kan hücrelerinin bu yeteneğini artırabilir. Bir Alman araştırmasına göre, düşük karotenoidli bir diyeti domatesle desteklemek bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir.

sweetie-cherry-tomato.jpg

DOMATES ENFLAMASYONU AZALTIR

Domatesler ayrıca, parlak renkli meyve ve sebzelerin çoğunda birlikte bulunan zeta-karoten, fitofluen ve fitoen adı verilen üç antioksidan daha içerir. Bu antioksidanlar, iltihaplanma ve kanser ve artrit gibi ilişkili hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. Domates suyu tüketmek, iltihapla mücadelede eşit derecede faydalıdır. Bir İtalyan araştırmasına göre, likopenin anti-inflamatuar davranış sergilediği bulundu. Likopenin yanı sıra domateslerdeki C vitamini de iltihapla savaşmaya yardımcı olur.

DOMATES BEYİN GÜCÜNÜ ARTIRIR

Beyniniz, yüksek konsantrasyonda omega-3 yağ asitleri göz önüne alındığında, özellikle serbest radikallerin verdiği hasara karşı savunmasızdır. Likopen, beta-karoten ve diğer antioksidanlar açısından zengin olan domatesler bununla mücadeleye yardımcı olabilir. Aslında domates, zeytinyağı ile alındığında daha iyi etkilere sahip olabilir. Bunun nedeni domateslerdeki karotenoidlerin yağda (zeytinyağı) çözünmesi ve kan tarafından kolayca emilmesidir. Domateslerde bulunan likopen demans ve Alzheimer gibi ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Western Governors Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makaleye göre domates, bilişsel işleve ve konsantrasyona yardımcı olur.

DOMATES KARACİĞER SAĞLIĞINI DESTEKLER

Domateslerdeki likopen, DNA'ya zarar veren ajanları temizleyerek karaciğer sağlığını destekler. Domatesler ayrıca karaciğer sağlığını koruyan bazı B-kompleks vitaminleri içerir. Ve işte size süper bir gerçek karaciğer, insan vücudunda doğal olarak yenilenebilen tek organdır. Kaybedilen dokuyu yenileyebilir ve küçük bir hasar meydana gelirse organın %25 kadarı bütün bir karaciğere dönüşebilir. Gördüğümüz gibi domates karaciğeri korur ve karaciğer detoksifikasyonuna yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN