Dut yemeniz için 10 nedeni öğrenince dut ağaçlarına saldıracaksınız! İşte dutun sağlığa faydaları

Dut yemeniz için 10 nedeni öğrenince dut ağaçlarına saldıracaksınız! İşte dutun sağlığa faydaları

Dut, çoğumuzun farkında olmadığı birçok vitamin ve besin içerir. Lezzetli bir tada sahip yabani bir meyvedir ve vitaminler, antioksidanlar ve minerallerle doludur. Peki dutun sağlığımıza faydası nedir?

Duttaki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar, çeşitli güçlü sağlık yararları sağlar. Bir fincan çiğ dut 60 kalori içerir, bu da onları hafif ve lezzetli bir atıştırmalık haline getirirken vücut için gerekli besinleri sağlar. Şimdi de dutun sağlığımız için faydalarına bakalım...

1. SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Dut, vücudumuzun uygun sindirimi kolaylaştırmak için ihtiyaç duyduğu iyi miktarda diyet lifi içerir. Bağırsakta dışkıyı toplar ve yiyeceklerin sindirim sistemi yoluyla hareketini kolaylaştırır. Bu süreç bizi kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarından kurtarır.

2. KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNİ KONTROL EDER

Vücudunuzun şeker seviyelerini kontrol etmek istiyorsanız, beyaz dut sizin için bir çözümdür. Araştırmalar, beyaz dutlarda bulunan bazı kimyasalların tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlara benzediğini gösteriyor.

mulberry-fruit.jpg

3. KANSER RİSKİNİ AZALTIR

Dut, kanser hücrelerini uzak tutan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinen ve bu nedenle kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroidle savaşmaya yardımcı olan resveratrol içerirler.

4. KAN DOLAŞIMINI İYİLEŞTİRİR

Dut, kan damarlarını genişleterek işleyişini iyileştiren antioksidanlar açısından zengindir. Bu, kalpten vücudun diğer bölgelerine serbest bir kan akışına yol açar ve böylece kan basıncı kontrolü sağlanır. Dutlar demir açısından zengindir ve demir varlığı kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Dutlarda bulunan polifenoller kan damarlarını sağlıklı tutar ve potasyum içeriği kan basıncını düşük tutar.

5. BAĞIŞIKLIĞI İYİLEŞTİRİR

Dutlar, makrofajlarda bulunan alkaloidleri onları aktive etmek için kullanır ve bunun bağışıklığımızı güçlendirdiği söylenir. Bağışıklık sistemini tetikte tutarlar. Dutlarda bulunan C vitamini, bağışıklığı güçlendiren bir diğer unsurdur.

5fabd93555427e0ef4fa6195.webp

6. KEMİK DOKUSUNU OLUŞTURUR

K vitamini, kalsiyum ve demir kombinasyonu, güçlü kemik dokuları ve kemikler oluşturmak için en iyi besin kombinasyonudur. Ve tahmin et ne oldu? Dut hepsinden zengindir. Bu besinler, kemik bozulması belirtilerini tersine çevirmeye ve osteoporoz ve artrit gibi kemik bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.

7. BEYİN SAĞLIĞINI ARTIRIR

Sağlıklı bir beyin için dut vücuda ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlar. Beynimizi yaşlanmaya karşı korur, genç ve uyanık tutar ve hatta Alzheimer'ı uzak tutar.

8. KARACİĞER SAĞLIĞINI DESTEKLER

Dut, karaciğeri güçlendirme yeteneğine sahiptir ve karaciğer sağlığını korumak için yararlı olan demir içerir. Tüketildiğinde karaciğerdeki kanı besler ve arındırırlar.

1200x627-dutun-faydalari-nelerdir-iste-mucizevi-besin-dutun-faydalari-1571094107087.jpg

9. GRİP VE NEZLEYİ ÖNLER

Sık sık grip oluyorsanız, dut yemek yardımcı olabilir. Beyaz dutlar doğada büzücüdür ve bakterileri öldürdüğü bilinmektedir, bu yüzden grip ve soğuk algınlığını önler ve tedavi eder. Ayrıca, nedene yardımcı olan flavonoidler içerirler.

10. ANTİ-İNFLAMATUAR AJANLAR AÇISINDAN ZENGİN

Dutlarda anti-inflamatuar özelliklere sahip resveratrol bulunur. İçlerinde bulunan antosiyaninler iltihabı önlemeye yardımcı olur ve bu nedenle allopatik ilaca alternatif olarak kullanılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN