Düzenli olarak kabus mu görüyorsunuz? Bu durum o amansız hastalıkla bağlantılı olabilir

Düzenli olarak kabus mu görüyorsunuz? Bu durum o amansız hastalıkla bağlantılı olabilir

Uykunuzda sürekli kabus mu görüyorsunuz? Daha önce neden sürekli düzenli olarak kabus gördüğünüzü düşünmüş müydünüz? İşte düzenli kabus görenleri ilgilendiren o şaşırtıcı araştırmanın sonucu...

Uykunda düzenli olarak kötü rüyalar görüyor musun? Bu durum endişe nedeni olabilir. Araştırmacılar, orta yaşlı insanlarda düzenli olarak görülen kötü rüyaların, artan bilişsel gerileme vakasıyla bağlantılı olabileceğini ve yaşlandıkça demans geliştirme riskinin daha yüksek olabileceğini bulmuşlardır. Çalışma, kişinin bildirdiği sıkıntılı rüya sıklığı ile bilişsel gerileme riski arasındaki ilişkiyi araştırdı. Çalışmada, daha yüksek sıkıntılı rüya sıklığının, orta yaşlı yetişkinler arasında daha yüksek bilişsel gerileme riski ile doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu buldu. Çalışma, zihinsel durumu analiz etmek ve taramak ve demans semptomlarını belirlemek için yeni yollar ve stratejiler ortaya çıkarabilir.

Demans kendi başına tek bir hastalık değildir, bunun yerine Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere çok çeşitli spesifik tıbbi durumları kapsayan bir hastalık grubudur. Alzheimer Derneği'ne göre, "demans" genel terimi altında gruplanan bozukluklara, bilişsel yetenekler olarak da bilinen, günlük yaşamı ve bağımsız işlevi bozacak kadar şiddetli, düşünme becerilerinde gerilemeyi tetikleyen anormal beyin değişiklikleri neden olur.

DÜZENLİ OLARAK KABUS MU GÖRÜYORSUNUZ? BU DURUM O AMANSIZ HASTALIKLA BAĞLANTILI OLABİLİR

brain-scan-x675.jpg

Genel nüfus arasında kabusların yaygın olduğu ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5'inin haftada bir kabus gördüğü, yüzde 1240'ının ise ayda bir kabus gördüğü belirtilmelidir. Araştırmacılar, kabusların yanı sıra kötü rüyalar düşünüldüğünde rakamların muhtemelen daha da yüksek olduğunu söylediler.

Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacılar, 600 orta yaşlı yetişkin (35-64 yaş arası) ve 79 yaş ve üstü 2.600 kişiyi izleyen üç çalışmayı analiz etti ve uyku kalitelerini ve beyin sağlıklarını analiz etti. Haftada en az bir kez kötü rüyalar gören orta yaşlı insanların, nadiren kabus görenlere göre önümüzdeki on yılda bilişsel gerileme yaşama olasılıklarının yaklaşık dört kat daha fazla olduğunu buldular. Kötü rüya, bunama ile ilişkili proteinlerin birikmesine yol açabilecek kötü uyku kalitesinin bir sonucu olabilir.

Araştırmacılar, beynin sağ ön lobundaki nörodejenerasyonun insanların rüya görürken duygularını kontrol etmelerini zorlaştırdığını ve bunun da kabuslara yol açtığını söyledi. Ayrıca, "Demansla başa çıkmanın en iyi yolu, ortaya çıkmasını önlemektir ve kötü beslenme, egzersiz eksikliği, sigara içme ve çok fazla alkol almanın birkaç değiştirilebilir risk faktörü olduğunu biliyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN