Ekran süresi salgında yüzde 63 arttı

Ekran süresi salgında yüzde 63 arttı

Pandemi sürecinde ekrana bakma süresinin yüzde 63 artış olduğunu söyleyen Dr. Mohammad Nami “İnsanların retinalarına ekrandan çok fazla mavi ışık geldiği için uykuya geçme süresi arttı. Bu durum bağışıklığımızı, kalbimizi, akciğerlerimizi, sinir ve dolaşım sistemimizi olumsuz etkiledi. Kovid’in uzun vadeli sonuçlarından biri de uykusuzluk yani insomnia” dedi.

EDA SANĞU

Pandemi sürecinde ekrana bakma süresinde yüzde 63 artış oldu. Üsküdar Üniversitesi ve Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği tarafından düzenlenen Balkanlar ve Ortadoğu Beyin Girişimi Zirvesi sinir bilimi uzmanlarını bir araya geldi. Zirvede yer alan isimlerden Harvard Mezunları Ruh Sağlığı Elçisi Dr. Mohammad Nami, pandeminin uyku düzenine kadar pek çok konuda değişikliklere neden olduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Gençler ve genç erişkinlerin ekrana bakma sürelerinde yüzde 63’lük bir artış olduğunu görüyoruz. İnsanlar akşamları yapacak bir şeyleri olmadığında internete girip sörf yapıyorlar. Sosyal medya platformları ve internetin içinde kayboluyorlar. Gelen mesajlara, postlara bakıyorlar ve kendilerini bu platformlara çok kaptırıyorlar. Bu sebeple de retinalarına ekrandan çok fazla ışık geliyor” dedi.

Gözün arkasında bulunan retinada birçok nöron ve sensörün bulunduğunu kaydeden Dr. Mohammad Nami, şunlara dikkat çekti:

“Bu nöronlardan birçoğu beynimizdeki aydınlık ve karanlık algısını kodlamakla görevlidir. Beyin bu ışığa maruz kaldığında uyku vaktinin gelmediği yanılgısına uğrar. Bu mavi ışık, beynin arkasına yani beyin epifizine ulaştığında beyin epifizi de melatonin hormonu salgılamayı bırakır. Melatonin seviyesi düşer ve hipotalamus ve melatonin alıcıları yeterli miktarda melatonin alamaz. Bu yüzden beyin vücudun uykuya ihtiyacı olduğu sinyalini gönderemez. O nedenle bütün gece boyunca uyanık kalırız. Pandemide de bu şekilde oldu. İnsanların ekrana baktıkları süre ve uykuya geçme süreleri yüzde 40 ila yüzde 60 arasında artış gösterdi.”

Bu durumun da insanların verimli ve kaliteli uykudan mahrum kalmalarına sebep olduğunu ifade eden Dr. Mohammad Nami, “Bu durum da sağlığımızı, kalbimizi, akciğerlerimizi, sinir sistemimizi ve dolaşım sistemimizi olumsuz yönde etkiledi. Hatta bağışıklık sistemimiz bile oldukça olumsuz etkilendi” diye konuştu. Uyku düzensizliklerini inceleyen bir hekim olarak Kovid geçirmiş hastalarla çalıştığını da kaydeden Dr. Mohammad Nami, “Kovid’in uzun vadeli sonuçlarından birinin uykusuzluk yani insomnia olduğunu görüyoruz” bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN