Grip aşısı bulunmazsa vakalar patlayacak

Grip aşısı bulunmazsa vakalar patlayacak

Kovid tedbirlerinin gevşemesiyle grip vakalarında artış olduğunu belirten uzmanlar, aralık ayına riskli grupların grip aşısı yaptırarak girmesinin önemine dikkati çekiyor. Grip aşısına erişimde sorun yaşandığını söyleyen Türk Tabipleri Birliği de bir an önce aşıların kolay erişilebilir olması çağrısında bulundu. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap da “Grip aşısı yaptırmadığı için risk grubunda olup ölenlerin sorumluluğu kime aittir?” diye sordu.

EDA SANĞU

Uzmanlar bir süredir Aralık ayına özellikle 65 yaş ve üstü riskli grupların grip aşısı yaptırmış olarak girmesinin önemini vurguluyor. Aksi durumda vakaların patlayacağını belirten uzmanlar, belirtileri Kovid ile benzerlik gösteren enfeksiyon nedeniyle sağlık çalışanlarının yükünün ve can kaybının artmasından endişeli. Grip aşısına erişiminde sıkıntılar yaşandığını duyuran Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Yönetmeme halinin, öngörüsüzlüğün ve önlemsizliğin son örneğini grip aşılarına erişim sorununda yaşıyoruz. Risk grubunda olanlar öncelikli olmak üzere, aşıya erişimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı” ifadeleriyle konunun aciliyetine dikkati çekti.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da konuyu Meclis’e taşıyarak “Risk grubundaki hastalar grip aşısına ulaşamıyor. Bu yönetememe, bu beceriksizlik, bu öngörüsüzlüğü Kovid aşı temininde yaşamıştık, geçen sene. Şimdi de grip aşısında yaşıyoruz. Grip aşısı yaptırmadığı için risk grubunda olup ölenlerin sorumluluğu kime aittir?” diye sordu.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da grip salgını ile koronavirüs vakalarındaki yoğunluğunu bir tutmamak gerektiğini belirterek “Ne yazık ki grip aşıları bitti. Grip aşılarını da yapamıyoruz” dedi. Kırımlı, “Okulların açılmasıyla birlikte çok sayıda solunum yolu hastalıkları görmeye başladık. Bu yoğunluğu Aralık ayında grip salgıyla birlikte görmekten endişe duyuyoruz. Vakaların arttığı, aşılamanın çok azaldığı, tedbirlerin neredeyse tamamen bırakıldığı bir dönemde bu pastırma yazı bitecek ve kış geldiğinde biz ne yazık ki kaldıramayacağımız kadar ağır bir yükle karşı karşıya kalacağız gibi duruyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Ekim ayının son günlerinde, “65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaşlarımız için grip aşıları tanımlanmaya başlanmıştır. Aşılar stoklara girdikçe influenza aşısı tanımlanmaya devam edilecektir” demişti. Ancak uzmanların grip aşısına erişimde sıkıntı yaşandığına yönelik söylemlerinin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık ayı öncesi grip aşısının son durumuna ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

‘KUSURSUZ FIRTINA’YA SAYILI GÜNLER KALDI

Kovid vaka sayılarının tırmanmasının ardından uyarılarını artıran TTB, ‘Bu yıl ‘Kovid+İnfluenza= Kusursuz Fırtına olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır” diyor. TTB, çağrılarında “Bir kez daha bakanlığı gerekli önlemleri almaya, başta risk grupları olmak üzere grip aşılarını sağlamaya ve tüm toplumu da Kovid aşılarını bir an önce tamamlamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Aralık 2020’de 1 milyon 36 bin kişiye grip aşısı yapıldığının açıkladığını belirten TTB, Türkiye’de 15-20 milyon kişinin risk grubunda olduğunu, bu yılki önlemlerin geçen yıla göre zayıf olmasının grip aşısının önemini daha çok artırdığını vurguluyor. Olumsuz tablonun önüne geçmenin aşılama ile mümkün olduğunu belirtilen TTB, öncelikli grupların Kasım ayının sonuna kadar grip aşılarının tamamlanması çağrısında bulunmuştu. TTB, aşıda 5 yaş altı, 65 yaş üzerinin yanı sıra, gebeliğinin son üç ayında olanların, kronik akciğer ve kalp, diyabet, obezite, HIV, renal, hepatik ve nöroloji hastalarının öncelikli olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN