Hastalıklara karşı kalkan oluyor, bağışıklık sistemini tavan yaptırıyor! Kış aylarının gizli şifa kaynağı: Bir lokması yeterli

Hastalıklara karşı kalkan oluyor, bağışıklık sistemini tavan yaptırıyor! Kış aylarının gizli şifa kaynağı: Bir lokması yeterli

Havaların soğumasıyla birlikte çoğu hastalık etkilerini göstermeye başladı. Özellikle salgın hastalıklar, grip, üşütme ve enfeksiyon hastalıkları iyice yayıldı. Bu hastalıklardan korunmak istiyorsanız bu besinleri mutlaka tüketin. Böylece bağışıklık sisteminiz tavan yapacak ve kendinizi kış hastalıklarından korumuş olacaksınız. İşte hastalıklara kalkan olan bağışıklık sisteminizi güçlendiren o besinler...

Sağlıklı yaşamın en büyük sırrı yediğiniz besinlerden geçer. Eğer tükettiğiniz besinlere dikkat ederseniz tüm hastalıklardan korunmuş olursunuz. Havaların soğumasıyla grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarında artışlar yaşanmaya başladı. Sizde bu besinlerle hemen önlem alabilirsiniz. Bu besinler bağışıklık sisteminizi tavan yaptırıyor ve hastalıklara karşı kalkan oluyor! Her lokması şifa. İşte o besinler...

NARENCİYE

Listemizin ilk sırasında C vitamini deposu olan narenciye gelmektedir. Hastalığa yakalandıktan sonra ilk işimiz bol bol C vitamini tüketmek oluyor. Çünkü bu vitamin bağışıklık sistemini onarır ve güçlendirir. Aynı zaman C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir.

k44334-8.jpg

Özellikle tüm narenciye meyvelerinde C vitamini yüksek değerlerde bulunur. Aralarından dilediğiniz gibi seçim yapabileceğiniz bu çeşitlilik sayesinde, bu vitamini herhangi bir öğüne eklemek oldukça kolaydır. Peki narenciye meyveleri nelerdir? İşte C vitamini bakımından yüksek değere sahip olan o besinler:

  • GREYFURT
  • PORTAKAL
  • MANDALİNA
  • LİMON
  • MİSKET LİMONU

C VİTAMİNİNİN FAYDALARI

1. Kronik hastalık riskinizi azaltabilir

C vitamini, vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilen güçlü bir antioksidandır. Bunu, hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak yapar. Araştırmalar, daha fazla C vitamini tüketmenin kandaki antioksidan seviyenizi yüzde 30'a kadar artırabileceğini gösteriyor. Bu, vücudun doğal savunmasının iltihapla savaşmasına yardımcı olur, kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltır.

2. Yüksek tansiyonun yönetilmesine yardımcı olabilir

Çalışmalar, C vitamininin hem yüksek tansiyonu olan hem de olmayanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir hayvan araştırması, C vitamini takviyesi almanın, kalpten kan taşıyan kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu ve bu da kan basıncı seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğunu buldu. Ancak yüksek tansiyonu olan kişiler tedavi için tek başına C vitaminine güvenmemeli.

k434343-30.jpg

3. Kalp hastalığı riskinizi azaltabilir

C vitamini takviyeleri, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu takviyeler, yüksek kan LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabilir.

293.172 katılımcıyla 9 çalışmanın analizi, günde en az 700 mg C vitamini alan kişilerin 10 yıl sonra, C vitamini takviyesi almayanlara göre kalp hastalığı riskinin yüzde 25 daha düşük olduğunu buldu.

İlginç bir şekilde, 15 çalışmanın bir başka analizi, C vitamini takviyeleri değil gıdalardan tüketmenin daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu buldu.

KIRMIZI DOLMALIK BİBER

C vitaminin sadece narenciye meyvelerinde bulunduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kırmızı dolmalık biber portakallardan neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Ek olarak kırmızı dolmalık biber zengin bir beta karoten kaynağıdır.

k4434-4.jpg

BROKOLİ

Brokoli vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. İçerisinde A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu olan brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Brokolinin içeriğini zengin tutmanın anahtarı, onu mümkün olduğunca az pişirmek ya da daha iyisi, hiç pişirmemektir.

ISPANAK

Ispanak, sadece C vitamini açısından zengin olduğu gibi, aynı zamanda bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta karoten ile doludur. Brokoli gibi ıspanak da besinlerini korumak için mümkün olduğunca az pişirildiğinde daha sağlıklı ve yararlıdır. Bununla birlikte, ıspanağı hafif pişirmek, A vitamininin emilmesini kolaylaştırır ve diğer besinlerin de salınımını kolaylaştırır

k4343-39.jpg

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?

  • Bazı kanser türleri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları C vitamini eksikliğine karşı duyarlı olabilir.
  • Kansızlık(anemi), diş eti kanaması, ciltte morarma gibi etkileri olabilir.
  • Yaraların iyileşmesinde yavaşlama adı verilen iskorbüt hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN