Her Zaman Kendinizi Yorgun Hissediyorsanız Vücudunuzda O Vitamin Eksik Olabilir

Her Zaman Kendinizi Yorgun Hissediyorsanız Vücudunuzda O Vitamin Eksik Olabilir

Canlılar, yaşamlarını sürdürebilmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Vitaminler de insanoğlunun sağlıklı şekilde büyümesi ve yaşamının devamı için gerekli besin sıralamadır. Fakat sürekli kendinizi halsiz, bitki ve yorgun hissediyorsanız vücudunda doğru gitmeyen bir şeyler var demektir. Bu durumda o vitamin vücudunuzda eksik olabilir...

Kendiniz de sürekli yorgun, halsiz, uyuşuk, sinirli, ishal durumunun olması, kaslarınızda güçsüzlük, saçlarınızda beyazlama, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, kilo kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı mı görüyorsunuz? İşte bu belirtileri yaşıyorsanız vücudunuzda o vitamin eksik olabilir.

Farkında olmadan, daha fazla insan beklediğinden daha fazla folik asit eksikliği yaşıyor. Bu eksiklik yorgunluğa ve zayıf bir bağışıklık sistemine yol açar. Folik asit birçok sağlıklı gıdada bulunabilir, ancak bu gıdaların hazırlanma şekli, o folik asidin gerçekte ne kadarının alındığını etkileyebilir. Sonuç? Folik asit eksikliği.

folikasit.jpg

Folik asit genellikle belirli sebze türlerini pişirirken kaybolur.

B11 VİTAMİNİ = FOLİK ASİT

Vücut, B11 vitamini olarak da bilinen folik asidi oluşturamaz veya depolayamaz. Yeterince almazsanız, folik asit eksikliği geliştirmeniz sadece birkaç ay sürer. Araştırmalar, nüfusun yüzde 10-25'inin folik asit eksikliğine sahip olduğunu göstermiştir.

FOLİK ASİDİN FAYDALARI

Vitamine sadece sağlıklı bir bağışıklık sistemi için değil, aynı zamanda sinir sistemimiz için de ihtiyacımız var. Folik asit ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder ve kanınızdaki homosistein (amino asit) seviyesini düşürür. Kandaki yüksek homosistein seviyesi ile kardiyovasküler hastalık riski daha fazladır. Son olarak, B11 vitamini hafızayı ve konsantrasyonu geliştirir ve yorgunluğu azaltır.

z5lnrjco.jpg

SAVUNMASIZ VİTAMİN

C vitamini ile birlikte folik asit en savunmasız vitaminlerden biridir. Bu vitaminleri içeren sebzelerin hazırlanması sırasında yüzde 30 ila 80 oranında kayıp olabilmektedir. Folik asidin azalması, sebzeler ince kıyıldığında da meydana gelir. Sebzeleri ne kadar ince keserseniz, vitaminlerin kaçması o kadar kolay olur. İnsanların bilmesi gereken birkaç folik asit eksikliği belirteci vardır. Yukarıda belirttiğimiz bu semptomları yaşıyorsanız, doktorunuzla randevu aldığınızdan emin olun. Doktor, folik asit eksikliğiniz olup olmadığını veya başka bir şey olup olmadığını belirlemek için basit bir kan testi yapabilir.

İPUÇLARI

  • Sebzelerdeki vitaminlerin en büyük düşmanı sudur. Dilimlenmiş sebzeleri asla suya batırmayın.
  • Hazırlama sırasında mümkün olduğunca az su veya buhar kullanın. Bu şekilde en az vitamin kaybı olur.
  • Önceden kesilmiş sebzeler alıyor musunuz? O zaman tarihe dikkat edin. Ne kadar taze, o kadar iyi.
  • Açık bir poşet sebzeyi buzdolabında çok uzun süre bırakmayın.
  • Fırınlanmış patatesleri kabukları çıkarılmış olarak pişirin. Araştırmalar, soyulmuş patateslerin vitaminleri daha uzun süre koruduğunu gösteriyor.
  • Pişirme sıvısından bir sos veya sos yapın. Suda kaçan vitaminler bu şekilde tutulabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN