Jahid Shahbazov: Göz Hastalıkları Konusunda Bilinçli Olunmalı

Jahid Shahbazov: Göz Hastalıkları Konusunda Bilinçli Olunmalı

Göz hastalıkları alanında uzman olan Dr. Jahid Shahbazov göz hastalıkları konusunda uyarılarını şu şekilde ifade etti: “Göz hastalıkları sadece yetişkin ve yaşlılarda değil aynı zamanda çocuklarda da büyük oranda gözlemlenebilmektedir. Erken yaşlarda meydana gelen göz rahatsızlıkları çocuğun eğitim ve sosyal hayatını olumsuz olarak etkileyebilir.”

Çocukların sosyal ve eğitim hayatlarını etkileyen ve en çok rastlanılan göz hastalıklarının kırma kusurları ve şaşılık olduğunu ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Azerbaycanlı Jahid Shahbazov çocuklarda göz hastalıklarının 0-4 yaş arasında tespit edildiğini de şu cümleleriyle destekledi:

“Miyop, astigmat ve hipermetrop kırma kusurları arasındadır ve ilerlememesi için erken tedavi gereklidir. Şaşılık da genelde kalıtsal bir rahatsızlık olduğu için çocukluk dönemlerinde farkedilmeye başlar. Ne kadar erken fark edilirse o kadar iyidir. Zira aksi durumlarda tedavisinin zorlaşacağını belirtmekte fayda var. Birçok göz hastalığı çocuk yaşlarda ortaya çıkar ve ilerleyerek belli bir yaşa geldiğinde rahatsız etmeye başlar. Aynı zamanda tedavi süreci de uzayarak zorlaşabilir. Çocuklar için detaylı yapılan muayenelerde katarakt ve glokomu bile tespit etmek mümkündür. Dolayısıyla çocukluk dönemlerinde göz muayenelerinin yapılması gerekliliğinin altını bir kez daha çizelim. Erken yaşlarda kısa sürede önlenebilen göz hastalıkları ileride önlenemez hale gelebilir.”

'AKILLI TELEFON, TABLET VE BİLGİSAYARLARA UZUN SÜRE BAKMAK YALANCI MİYOP RAHATSIZLIĞINA NEDEN OLABİLİR'

Göz hastalıkları konusunda uzman olan Jahid Shahbazov uzun süre teknolojik cihazlara bakmanın da göz sağlığı açısından olumsuz etkileri olduğunu şu cümleleriyle belirtti:

“Günümüzde akıllı telefon, tablet ve bilgisayarları yaygın olarak kullanıyoruz. Teknolojik cihaz kullanımlarına ek olarak uzun süre kitap okumak da gözleri yoran bir aktivitedir. Ancak teknolojik cihaz kullanımlarının da ve kitap okuma aktivitesinin de gün içinde belli bir süre kısıtlanması gerek. Aksi takdirde göz kaslarının zorlayarak yalancı miyop rahatsızlığına neden olabilir. Bu miyop türü görme durumunu olumsuz etkiler ve bulanık görmeye neden olur. Yalancı miyop aynı zamanda migrenle de karıştırılan belirtiler olan baş ağrısı, ışığa karşı hassasiyet ve göz ağrısı gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Dolayısıyla muayene olmanın tedavi açısından gerekliliğini vurgulamak isterim.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN