Kalp Atışı İçin Önemli Olan Bu Minerali Almak Ve Böbrek Taşlarını Önlemek İçin Yememiz Gereken Besinler

Kalp Atışı İçin Önemli Olan Bu Minerali Almak Ve Böbrek Taşlarını Önlemek  İçin Yememiz Gereken Besinler

Vücudumuzu temel minerallerinden biri olan potasyum özellikle kalp atışına, iskelet aktivitesine ve çoğu kişinin ortak sorunu olan böbrek taşı konusunda büyük rol oynuyor? Peki potasyum nedir? Potasyum hangi besinlerde bulunur?

Mineraller vücudumuzun temel parçalarıdır çünkü sağlığımız için birçok temel sürece katılırlar. Örneğin oksijenin dokulara taşınmasına katkıda bulunurlar, aynı zamanda vücudumuzun yaşaması için gerekli olan enerjinin üretimine de katkıda bulunurlar. Ne kadar önemli oldukları hakkında bir fikir edinmek için bu mineralin eksikliğinin beyin, tiroid ve daha pek çok problem riskini artırabileceğini bilmek yeterli olacaktır.

kga46yzg.jpg

TEMEL MİNARELLERDEN BİRİ POTASYUM

İhtiyacımız olan temel minerallerden biri potasyumdur. Bu mineral özellikle kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olur, böbrek taşı riskini azaltır ve ayrıca kalp de dahil olmak üzere kas kasılmasını etkiler. Vücuttaki sıvı –elektrolit dengesini sağlayan potasyum iskelet ve kalp kası aktivitesinde etkili olarak hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de önemli bir rol üstleniyor. Bu nedenle beslenme yoluyla bile potasyum takviyesi çok önemli hale gelir. Potasyum vücudumuzda doğal olarak bulunur, ancak bazı özel gıdalar sayesinde onu alabiliriz. Ne olduklarını görelim ve bir sonraki alışveriş sepetine koyalım.

1517841085.jpg

KALP ATIŞI İÇİN ÖNEMLİ OLAN BU MİNERALİ ALMAK VE BÖBREK TAŞLARINI ÖNLEMEK İÇİN YEMEMİZ GEREKEN BESİNLER

Potasyumun asimile edilmesinin önemli olduğunu anladık, ancak eksikliğinin nelere yol açabileceğini henüz belirlemedik. Yaygın kas güçsüzlüğü ve ruh hali değişimlerine ek olarak, bu düzensiz kalp atışlarına da neden olabilir. Bu nedenle, onu almak için, örneğin salatalık, havuç, patlıcan ve kabak gibi sebze ve meyveler gibi taze yiyeceklere odaklanmalıyız. Potasyum açısından özellikle zengin olan diğer bir gıda kategorisi de baklagillerdir. Ispanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere; kuru baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, patates ve muz ile erik gibi meyvelerde bolca bulunur. Bu daha doğal gıdalara ek olarak, potasyumun daha küçük miktarlarda da olsa balık ve ette de bulunduğunu unutmayın. Özellikle kanatlılarda, aynı zamanda kırmızı et ve süt ürünlerinde.

bobrek-tasi-56872-b.jpg

AŞIRIYA KAÇMAMAYA DİKKAT EDİN

Potasyum eksikliğini gidermek iyi olsa da, bilim uzmanları tam tersi soruna düşmemeyi öneriyor. Kandaki potasyum fazlalığı "hiperkalemi" olarak bilinir ve bu durum vücutta da sonuçlar doğurur. Özellikle, yavaş kalp atış hızı veya aritmiler yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda, kanda yüksek miktarda potasyum bulunması, vücuda yayılan genel bir zayıflık durumuna da neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN