Karanfilin bu kadar faydalı olduğunu daha önce bilmiyordunuz! Karanfilin bu faydasını duyan cebinden çıkarmıyor...

Karanfilin bu kadar faydalı olduğunu daha önce bilmiyordunuz! Karanfilin bu faydasını duyan cebinden çıkarmıyor...

Karanfil, sahip olduğu güzel aroma ile hemen herkesin bildiği ve severek kullandığı bir bitki. Fakat karanfilin değerli bir bitki oluşu yalnızca bu sebepten değil. Beslenmeden bakıma dek karanfilin gücünden pek çok alanda yararlanmak mümkün!

Karanfil, yemeğinize biraz ekstra lezzet vermek için farklı yemeklerde kullanılabilir. Kompostolarda, reçellerde veya tatlılarınızın bir parçası olarak harika bir ektir. Çay yapmak için karanfili bile kullanabilirsiniz! Peki bu güçlü aromalı baharatı yemeklerinize eklemenin sağlığınız için de faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Aşağıda listelenen bu sağlık faydalarından dördünü bulacaksınız.

karanfilin-faydalari-nelerdir-nasil-kullanilir-karanfil-cignemenin-agiz-sagligina-faydalari-1629354821-9039.webp

KARANFİL NEDİR?

Karanfil küçük, kurutulmuş çiçek tomurcuklarıdır. Bu tomurcuklar karanfil ağacından geliyor. Lezzet tarçınla karşılaştırılabilir, ancak lezzet daha güçlüdür ve biraz baharatlı olarak tanımlanabilir. Karanfil resimdeki gibi geliyor ama öğütülmüş olarak da alabilirsiniz. Genellikle karanfil, en iyi lezzet deneyimi için tarçın ve hindistan cevizi ile birleştirilir. Ve en iyi yanı: demir, kalsiyum, A vitamini ve potasyum gibi pek çok vitamin ve besin içerirler. Ancak karanfilin tek iyi yanı bu değil. Bilmediğiniz bazı ekstra faydalar sağlarlar.

1. AĞRI KESİCİ

Yüzyıllar boyunca karanfil ağrıyı gidermek için kullanılmıştır. Özellikle insanlar diş ağrıları yaşadıklarında. Bunun nedeni, karanfillere imza kokularını veren öjenol adı verilen bir maddedir. Öjenolün narkotik özellikleri vardır. Bu nedenle karanfil ağrınızı hafifletmek için kullanılabilir. Özellikle de dişinizdeki ağrıyla uğraşırken.

2. ANTİBAKTERİYEL

Diğer bir faydası da karanfilin antimikrobiyal özelliklere sahip olmasıdır. Bu, bakteri veya diğer mikro organizmaların büyümesini durdurabileceği anlamına gelir. Karanfil yağı kullandığınızda, ishale veya yorgunluğa neden olan bazı bakterilerle savaşmanıza yardımcı olabilir. Karanfil içeren gargara kullanan kişilerin ağızlarında daha az bakteri ve bununla birlikte daha az plak bulunur.

3. KARACİĞER KORUMASI

Karanfil, karaciğer yetmezliğini önlemeye yardımcı olan antioksidanlar (öjenol bunlardan biridir) içerir. İçinde karanfil bulunan bir yemek yerseniz, böbreklerinizin sağlığına katkıda bulunur. Ama ölçülü yiyin! Çok fazla karanfil yediğinizde, aşırı öjenol nedeniyle aslında karaciğerinize zarar verebilir.

4. KAN ŞEKERİ

Birkaç yıl önce, araştırmacılar nigerisinin etkisini araştırdılar. Nigericin karanfilde bulunan bir maddedir. Araştırmacılar, bu maddenin insan hücreleri üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğini görmeye çalışıyorlardı. Ve insülin üreten hücrelerin nigerisin yüzünden daha fazla insülin üretmeye başladığı ortaya çıktı. İnsülin ise kan şekerimizi düzenler. Bu, karanfilin kan şekeri seviyenizi de düzenlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN