Kemik erimesi nedir? Kemik erimesine neden olan etkenler neler? Osteoporoz (kemik erimesi) tedavi yöntemleri

Kemik erimesi nedir? Kemik erimesine neden olan etkenler neler? Osteoporoz (kemik erimesi) tedavi yöntemleri

Kemik erimesi; Kemik yapısındaki kalsiyumun azalması karşısında kemik kırılması olasılığına zemin hazırlayan bir hastalık olarak bilinmektedir. Sessiz kemik hastalığı olarak bilinen osteoporoz, yüksek kahve tüketimi ile artar. Osteoporoz neden olur, belirtileri ve tedavisi nelerdir? Soruları ise merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Osteoporozun, mineral matriks ve kemik protein içeriğinin kaybolması nedeniyle kırık riskini arttırdığı ve toplumda sık görülen bir kemik hastalığı olduğuna değinen Uzm. doktor Özgen Kamay, “Kemik erimesi, 50 yaş üzerindeki her 3 kadından ve her 5 erkekten birini etkilemektedir. Osteoporoz sebebiyle tedavi gören her 3 hastanın birinde ileriki hayatları içerisinde osteoporotik kırıklar görülmektedir. Bir kemiğin gücünü belli eden 4 ana aktör vardır. Bu ana aktörler; genetik, hormonal, çevresel ve beslenme alışkanlığıdır. Osteoporozda genetiği değiştiremeyeceğimize göre, hormon eksiklikleri, kötü beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler kemik yoğunluğunu belirleyen ana unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

“KEMİKLERİN SESSİZ HASTALIĞI”

Osteoporozun, kemiklerin sessiz hastalığı olarak bilinen bir rahatsızlık olduğunu belirten Kamay, “Kemik kırıklığı oluşmadan herhangi bir belirti vermez. Bu da osteoporozun toplum sağlığı açısından önemli bir sorun olduğunun göstergesidir.

Osteoporozda yakınmalar, mikro kırıkların ortaya çıkmasıyla kendisini gösteren postür (duruş) bozukluğu ile başlayabileceği gibi, bir kırıkla da kendini gösterebilmektedir” diye konuştu.

Kemik erimesinin, kemik ölçümü diye bilinen yöntem sayesinde teşhis edildiğini ifade eden Kamay, “Bu yöntemle kemiğin içerisindeki yoğunluğun ölçümü yapılmaktadır. Bu yoğunluğun derecesine göre, kemik erimesi derecelendirmektedir. Belli bir sınırın altındaki değerler, kişinin yaş ortalaması ve standart sapması alınarak kemik erimesi olarak kabul edilir. Kemik ölçümünün kimlere yapılması gerektiği ise en önemli konulardan bir tanesidir. Burada kişiye risk analizi yapılması gerekmektedir. Kemik erimesi açısından riski olan kişiler veya ileri yaştaki kişilerin tümüne yapılması gerekmektedir

İlaç tedavilerinin oluşturmuş olduğu en önemli faktör, kemiklerin mineral desteğini sağlamasının dışında kemik yıkımını yavaşlatmasıdır. Ancak ilaçlar kemik yıkımını azaltırken, kemik yapımını da azalttığı için kemiğin doğal fizyolojik döngüsü de yavaşlamaktadır. Bu sebeple, ilaç tedavilerinin kullanım sürelerinin takibi çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

“KAHVE, KEMİK ERİMESİNİ TETİKLİYOR”

Uzm. Dr. Kamay, “Yoğun sigara, alkol ve kahve kullanımı gibi alışkanlıklar kemikler üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Yoğun kahve kullanımının kemik erimesi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Türk kahvesi veya farklı bir kahve olmasının bir önemi yoktur. Kullanılan miktarla ilişkilidir. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda günlük 3 fincan kahve tüketiminin kemik erimesi üzerinde olumsuz etkiler gösterdiği kanıtlanmıştır.

Erken menopoz gibi hormonların erken azalması durumu kemik erimesi üzerindeki en önemli risk faktörlerinden biridir. Egzersiz ve fizik tedavilerin, kemik erimesi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Özellikle yürüyüş ve hafif koşular ile eklemlere yük bindirilmesi kemik erimesinin önüne geçmektedir” dedi.

OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Osteoporoz teşhisi konan hastalarda durum değişmeyinceye kadar önleyici tedavi başlar, yani. kırık oluşmaz. Koruyucu tedavinin başlangıç noktası hasta aktivasyonu ve zindeliktir. Tempolu yürüyüş, kemiğin mevcut gücünü korumasına izin verir. Kişinin kasları aktivite ve hareketle geliştikçe kemiklere uygulanan kuvvetler de azalır ve bu da kırık riskini azaltır.

Koruyucu ilaçlar osteoporozda görülen yıkımı azaltabilir ve dengeleyebilir. Bu tür ilaçlar hastanın yaşına göre tedavide kullanılmaktadır. Ancak sadece tıbbi tedavi yeterli değildir, tedavi programına düzenli egzersiz eklenmelidir.

Omurga kırığı gelişen ileri osteoporozlu hastalar, bu kırıklarla ilişkili ağrıyı azaltmak için ek önlemler almalıdır. Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse bakımı ve kemik çimentosu veya bazı organik maddelerle kemik dolgusu.

En son; İlaçla ve ilaçsız tedaviye ek olarak, osteoporozun ilerlemesini önlemek için kişisel risk faktörleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN