Kendisi Küçük Etkisi Büyük Bu Numara Sayesinde Sigarayı Bırakmak Daha Kolay Olacak!

Kendisi Küçük Etkisi Büyük Bu Numara Sayesinde Sigarayı Bırakmak Daha Kolay Olacak!

Sigarayı bırakmak kolay bir iş değil. En uygunsuz anlarda canınız her zaman bir sigara ister. Belki de meslektaşlarınızın veya arkadaşlarınızın baskısına boyun eğiyorsunuz: "Tamam, sadece bir tane." Ne yazık ki, genellikle sadece bir tane ile durmazsınız. Sigarayı bırakma konusunda uzman bir psikolog, size yardımcı olabilecek özel bir teori geliştirdi!

Uzman psikolog, insanların kendilerini nasıl ve neden sigara içmeyen olarak gördüklerine ilişkin anketler ve yazma alıştırmaları doldurmalarına izin verdi. Daha sonra araştırması hakkında, "Kendilerini sigara içmeyen kişiler olarak hayal edebilen kişilerin sigarayı bırakmada daha başarılı olduklarını" söyledi. “Tersi, sigarayı bırakmış ancak kendilerini sigara içmeyen olarak göremeyen kişilerin nüksetme olasılığı daha yüksekti.”

haberici-001.jpg

KİMLİĞE GÖRE DAVRANIŞ

Aşırı sigara içen kişilerin kimliği çok önemlidir, çünkü kendimizi nasıl görüyorsak öyle davranma eğilimindeyizdir. “Örneğin, kendini atletik bir kişi olarak görmeyen birinin koşuya çıkma olasılığı, maraton koşma tutkusu olan birine göre çok daha az olacaktır. Kimliğin motive edici bir etkisi olabilir. Bize ulaşmaya çalıştığımız net bir hedef sağlıyor.” Gerçek sigara gazisi, anketlerden ve yazma alıştırmalarından biraz daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle uzman psikolog, bu kişilere ek terapi almalarını ve nikotin bantları kullanmalarını tavsiye ediyor. Kendi kimliğinizi ve kendinizi nasıl görmek istediğinizi düşünmek, bırakma sürecinizde kesinlikle size yardımcı olabilir. Kendinize sorun: Sigarasız ben kimim?

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA NELER OLUYOR?

Sigaraya bağımlı olan bir hasta, sigarayı bırakmasının ardından, bağımlı hale gelmiş olan beyni, bu duruma tepki verir ve sigara içmediği zaman içerisinde hastada aşağıda yer alan rahatsızlıklar meydana gelir;

Sinirlilik

Uyku bozukluğu

Konsantrasyon bozukluğu

Baş dönmesi

Ağız kuruluğu

Göğüste baskı hissi, nefes darlığı

Depresyon (hiçbir şeyden zevk alamama)

İlgi ve istek azalması, yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik

Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık

Uyku bozukluğu

İştah bozukluğu

Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da sinirlilik

Kolay kızma, tahammülsüzlük gibi hastalık belirtilerinin çıkmasına neden olur, Bu belirtiler hastanın günlük hayat konforunu bozduğu gibi, etrafını rahatsız etmesine neden olur. Hasta bu yaşadığı olumsuzlukları gidermek düşüncesi ile tekrar sigara içmeye başlar.

haberici1.jpg

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA

Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.

6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.

12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.

2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.

3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.

5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır.

10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN