Küresel bir endişe olan demanstan korunmak için bu hobilerle uğraşın

Küresel bir endişe olan demanstan korunmak için bu hobilerle uğraşın

Küresel bir endişe kaynağı olan demans zamanla ilerleyen nörolojik bir bozukluktur. Şuan herhangi bir tedavisi bulunmayan demansın Alzheimer Derneği' ne göre ilerleyen yıllarda bu hastalıkta artış olacağı açıklandı. Peki bu hastalıktan korunmak hangi hobilerle uğraşabiliriz?

Demans, hafızayı, düşünmeyi ve davranışı etkileyen bir dizi ilerleyici nörolojik bozukluğu (beyni etkileyenler) tanımlamak için kullanılan bir şemsiye terimdir. Alzheimer hastalığının en yaygın olduğu birçok farklı demans türü vardır. Bazı insanlar demans türlerinin bir kombinasyonuna sahip olabilir. Hangi tip teşhis konulursa konulsun, her kişi kendi demansını kendine özgü bir şekilde yaşayacaktır. Demans küresel bir sorundur, ancak çoğunlukla insanların çok ileri yaşlara kadar yaşayabileceği daha zengin ülkelerde görülür.

Kaç kişi etkileniyor?

Alzheimer Derneği, 2040 yılına kadar bu hastalığın 1,6 milyona çıkması bekleniyor. Alzheimer hastalığı, teşhis edilenlerin yüzde 50 ila 75'ini etkileyen en yaygın bunama türüdür. Önümüzdeki yıllarda bu hastalığın artışı bekleniyor. Bir kişinin yaşı arttıkça bunama geliştirme riski de artar. Teşhis oranları artıyor, ancak bunaması olan birçok kişinin hala teşhis edilmediği düşünülüyor.

demans-hastaliginda-sosyal-bilis-ve-olcumu.jpg

Küresel bir endişe olan demanstan korunmak için bu hobilerle uğraşın

Demanstan korunmak için en iyi hobiler ortaya çıktı: Büyük bir araştırma, kitap okumanın veya bir enstrüman çalmanın riski %23 oranında azalttığını, yoga ve dans etmenin %17 koruyucu etkiye sahip olduğunu ve bir kulübe katılma veya gönüllü olarak çalışma olasılığını %7 oranında azalttığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, 2,1 milyon kişi arasında hobileri ve bunama oranlarını inceledi. Zihinsel görevlerle uğraşanların tanı alma olasılıkları dörtte bir oranında daha azdı. Aktif kalmak riski beşte bir azalttı ve diğerlerini görmek onu onda bir azalttı. Düzenli olarak kitap okuyan, müzik aleti çalan veya kişisel bir günlük tutan kişilerde bu duruma yakalanma riski yüzde 23 daha düşük. 2 milyon orta yaşlı ve yaşlı insanı içeren düzinelerce çalışmanın analizi, beyni keskin tutmak için bir sonraki en iyi şeyin fiziksel aktivite olduğunu buldu. Düzenli olarak spor yapmak, yoga yapmak veya dans etmek yüzde 17 koruyucu etkiye sahip bulundu. Ve canlı bir sosyal yaşamları olan insanlar, yalnız yaşayanlara göre yüzde 7 daha düşük bunama riskine sahip görünüyor.

Araştırmacılar, bir kulübe katılmanın, gönüllü olmanın, arkadaşlar ve ailelerle vakit geçirmenin veya dini etkinliklere gitmenin hepsinin olumlu bir etkisi olduğunu söyledi.

Demansın tedavisi var mı?

Şu anda demansın tedavisi yoktur. Ancak yeni ilaçlar ilerlemesini yavaşlatabilir ve ne kadar erken fark edilirse tedaviler o kadar etkili olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN