Lenslerinizi Çıkarmadan Uykuya Mı Daldınız? Dikkat Bu Gözlerinizin Başına Gelebilir

Lenslerinizi Çıkarmadan Uykuya Mı Daldınız? Dikkat Bu Gözlerinizin Başına Gelebilir

Dünya çapında ve ülkemizde lens kullanımı oldukça yaygın. Lens kullanımı gerçekten sorumluluk ve dikkat isteyen bir olay. Peki siz lens kullanırken gerçekten hassas davranıyor musunuz? İşte lenslerinizi çıkarmadan uyumanızın neden olabileceği sorunlar

Yatmadan önce lenslerinizi çıkarmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ama evet, ara sıra insanın üzerine çöken güzel bir şekerlemeler de var. Ve bazen bir yorucu bir gününden sonra o kadar yorgun olursun ki gözlerini değil sadece yatağı düşünürsün. Ama lenslerinizi takarak uyuduğunuzda aldığınız riskler nelerdir? Günlük kontakt lenslerinizi takarak uyuduğunuzda bunlar olabilir.

lenses.jpg

DAHA AZ HAVA

Korneanın oksijene ihtiyacı var. Lens takarsanız, korneanız zaten daha az oksijen alır. Kontakt lensleriniz takılıyken mi uyuyorsunuz? O zaman korneanız daha da az hava alıyor. Amerikan Optometri Akademisi tarafından yapılan araştırmalar, oksijen içeriğinin o kadar düşebileceğini ve korneanızın şişebileceğini gösteriyor. Şişlik çok büyük değil, ancak göz yüzeyindeki hücreler arasında küçük boşluklara neden oluyor ve bakterilerin buraya yerleşmesi muhtemel. Bu genellikle bir göz enfeksiyonu ile sonuçlanır.

GÖZ ENFEKSİYONU

Lensleriniz takılıyken uyursanız, göz enfeksiyonu kapma şansınız artar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, uyurken lenslerinizi çıkarmazsanız, şansınızı altı ila sekiz kat artırmanızı önerir. Bakteriler lenslerinize kolayca yerleşebilir. Uyumaya gittiğinizde ve gözlerinizi kapattığınızda, temelde tüm gece boyunca bakterileri gözlerinize karşı korursunuz.

basliksiz-3.jpg

GÖZ TAHRİŞİNDEN HASARA

Enfeksiyon kapmayacak kadar şanslı olsanız bile, lensler takılıyken uyuduğunuzda gözleriniz genellikle oldukça tahriş olur. Uyurken gözleriniz kurur ve kuru gözlerinizden lens çıkarmak tahrişe ve hatta bazen hasara neden olur.

Tamam, sekiz saat boyunca lenslerle uyumak iyi bir fikir değil ama kestirmek gerçekten bu kadar acıtabilir mi? Evet, bu da iyi bir fikir değil. Uykuya daldığınız an korneanız biraz şişmeye başlar. Ancak, ne kadar uzun süre uyursanız, o kadar çok risk alırsınız. Ancak bu 15 dakikalık şekerleme sırasında bile, gözün yüzey hücreleri arasında bakteri toplanabilir.

EĞER LENSLERİNİZLE UYKUYA DALARSANIZ SONRASINDA NE YAPMALISINIZ?

Küçük parmağınızı çarpmak kasıtlı olmadığı gibi, aynı şey lensleriniz takılıyken uykuya dalmak için de olabilir. Lenslerinizle uyuyakaldınız ve aşağıdaki semptomları mı yaşıyor musunuz? Eğer öyleyse, bir göz uzmanına mutlaka başvurun.

  • Gözlerde ağrı veya rahatsızlık
  • Işığa karşı ekstra hassaslık
  • Kırmızı gözler
  • Gözlerde batma hissi
  • Daha fazla gözyaşı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN