Metabolizmanın anahtarı düzenli egzersiz

Metabolizmanın anahtarı düzenli egzersiz

Bugünkü yazımızda ilaç kullanımının kilo verme sürecine etkilerinden bahsedeceğim. Kronik rahatsızlığı olan insanların kilo verememesi sık rastlanan bir durumdur

NUR ŞAHİN MERMER

Kronik rahatsızlığı olan insanlar; örneğin antidepresan, kortizonlu ilaçlar kullananların bu ilaçların kilo aldırma ihtimalinin yüksek olduğunu bilmesinde fayda var. Mesela kadın hastalıklarında için kullanılan birçok ilaç; bazı hormon tedavileri, kilo alımına neden olduğu gibi kilo kaybetme sürecimizi de zorlaştırır.

Bu tarz ilaçlar çoğu zaman metabolizma hızımızı otomatik olarak azaltır. Vücutta ödem; yani su tutulmasına da neden olabilir. Özellikle kortizonlu ilaç kullanıyorsak çok fazla tuz, şeker ve yağdan kaçınmalıyız. Kullandığımız ilaç dozu ve süresine göre ayarlanmış, bizim için doğru olan diyet programını ilacı bıraktıktan ortalama 2 hafta sonra uygulamalıyız.

Öte yandan psikolojik bir rahatsızlıktan kaynaklı antidepresan ve anti-psikotik tarz ilaçlar kullanıyor isek de fazla yemek yeme eğiliminde olabiliriz. Bu nedenle bu ilaçları kullanırken yüksek kalorili beslenen kaçınmalı, sağlıklı besinlere öncelik vermeliyiz. Bu besinleri de olması gereken porsiyon kontrolünde tüketmeliyiz. Ayrıca Omega-3 yönünden oldukça zengin balık, ceviz, keten tohumu gibi gıdaların yanında B vitaminden zengin beslenmeye de dikkat etmeliyiz.

METABOLİZMANIN ANAHTARI DÜZENLİ EGZERSİZ

Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi metabolizma; aldığımız enerjinin vücutta kalori olarak yakılma kapasitesini ifade eder. Metabolizma hızı ise; yaş, cinsiyet, hormonlar, fiziksel aktivite, vücut sıcaklığı, tüketilen besinler gibi bir çok faktörden etkilenir.

Metabolizma hızının yüksek olması gün içinde fazla enerji harcamamızı sağlar. Yavaş olması ise daha az yemek yememize rağmen kilo almamıza ya da çok zor kilo vermemize neden olan bir etkendir. Gerçek bazal metabolizma hızı ise tükettiğimiz oksijen miktarı ile belirlenir. Bunun için uzmanlar özel cihazlar ile aldığımız oksijenle bağlantı olarak ölçümler yapar ve sorunun metabolizma hızından kaynaklı olduğu düşünürlerse, bu doğrultuda ihtiyaçlarımızın belirlendiği bir diyet listesi ve düzenli egzersiz tavsiye eder. Çünkü düzenli egzersizler yapmak; metabolizma hızımızı artıran önemli faktörlerden biridir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN