Metropol havasının Kovid testi pozitif çıktı

Metropol havasının Kovid testi pozitif çıktı

Türkiye’de ilk kez 13 bölgede koronavirüsün havadaki varlığını saptamak için çalışma yapıldığını belirten Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer “Ankara, İstanbul, İzmir, Bolu, Konya, Antalya, Çorlu gibi vaka sayısının yüksek olduğu bölgelerde ve bir anlamda da hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerdeki partikül madde örneklerindeki Kovid test sonuçlarının pozitif çıktı” dedi.

EDA SANĞU

Türkiye’nin 10 ilinde 3 boyutlu dijital PCR yöntemiyle yapılan araştırmada havada koronavirüsün RNA’sına rastlandı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’in verdiği bilgiye göre, koronavirüsün havadaki varlığının izini sürmek için 10 üniversite, İstanbul, Ankara, İzmir, Bolu, Konya, Zonguldak, Eskişehir, Tekirdağ, Bursa ve Antalya’da 13 ayrı bölgede çalışma yaptı. Çalışmada 203 partikül maddenin örneklemesinin yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Tecer, İstanbul, Tekirdağ, Çorlu, Zonguldak, Ankara, İzmir ve Eskişehir’den alınan örneklerin pozitif çıktığını kaydetti. Sonuçlarda 203 örnekte 20 tane partikül madde, atmosferik partikül madde örneğinde koronavirüsün RNA’sına rastlandığını belirten Tecer “Yani PCR neticesinde pozitif sonuçlar çıktı” dedi.

Analizlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği 3 boyutlu dijital PCR yönteminin kullanıldığını belirten Tecer, “6 ildeki hastane yakınlarından aldığımız partikül madde örneklerine aitti. 7 tanesi ise insanların yoğun olarak yaşadığı kent merkezlerinde, hava kirliliği açısından biraz daha olumsuz koşulların olduğu bölgede pozitif örnekler çıktı” diye konuştu. Tecer, araştırmaya dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu çalışma şunu kapsamıyor aslında yani atmosferdeki partikül maddelerle hastalığın yayıldığına ilişkin sonuç ortaya çıkmıyor ama koronavirüsün ya da virüsün partikül maddelerle birleşerek atmosferde bulunduğunu da yadsımamamız gerekiyor. Bu kentler arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Bolu, Konya, Antalya, Çorlu da vardı. Buralara baktığımız zaman gerçekten vaka sayısının yüksek olduğu bölgelerde ve bir anlamda da hava kirliliğinin biraz daha yoğun olduğu bölgelerde partikül madde örneklerindeki SARS Kovid test sonuçlarının pozitif çıktığını görmüş olduk.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN