O hastalık herkesin ömründen üç yıl çaldı! Gençleşelim derken 10 ayda üç yıl yaşlandık

O hastalık herkesin ömründen üç yıl çaldı! Gençleşelim derken 10 ayda üç yıl yaşlandık

2020 yılında tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisinin etkisi kırılırken, hayatımıza virüsle beraber giren bazı faktörlerin ve hayat tarzı değişikliklerinin etkisi devam ediyor.

Dünya genelinde, neredeyse bir asır sonra bir virüsün yayılmasıyla toplu halde mücadele eden ülkeler, inanılmaz zorluklarla karşılaştı. Çin gibi bazı devletlerin corona virüsle mücadelesi hala devam ederken, birçok ülkede vaka sayıları dibi gördü. Düşen vakaların ardından kaldırılan kısıtlamalarla beraber, dünyanın bir çok bölgesinde hayat normale döndü.

Kısıtlamaların başında karantinalar ve sokağa çıkma yasakları geliyordu. 21. yüzyılda, insanların tecrübe etmediği bu durum, ülkeleri ve halkı ciddi anlamda zorladı. Kimi zaman meydana gelen ateşli protestolara rağmen, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu kısıtlamalardan vazgeçmedi.

Diğer yandan, bu kısıtlamalar insanların hayat tarzını baştan aşağı değiştirdi. Evlerinden çalışmaya başlayan insanların sosyal hayatları telefon, bilgisayar ve internetten ibaret oldu.

SALGIN AMACI DEĞİŞTİRDİ

Yeni bir araştırmaya göre, gençlerin beyinleri, salgındaki kapanmaların stresi nedeniyle erken yaşlandı. Biological Psychiatry: Global Open Science dergisinde yayınlanan ve Covid-19 salgını öncesi ve sonrası gençlerin beyin taramalarını karşılaştıran çalışma, gençlerin beyinlerinin yaklaşık 10 ayda üç yıl yaşlandığını buldu.

Araştırma ilk olarak sekiz yıl önce, yaşları 9 ila 13 arasında değişen 128 çocuk üzerinde yapılan bir çalışma olarak başladı. Amaç, gençler arasındaki cinsiyete göre depresyon oranlarına bakmaktı. Ancak salgın, katılımcıların üçüncü taramasından sonra çalışmayı durdurdu.

2022/10/31/covid-19-yeni-varyant-488238.jpg

Çalışmayla ilgilenen bilim insanları, pandeminin gençlerin beyinlerinin fiziksel yapısını ve zihinsel sağlıklarını nasıl etkilemiş olabileceğini gözlemlemek için amacını değiştirmeye karar verdiler.

KAYGI VE DEPRESYON ZİRVE YAPTI

Araştırmacılar, aynı yaş ve cinsiyetteki katılımcıları eşleştirdi ve beyinlerindeki değişiklikleri doğru bir şekilde değerlendirmek için gençleri ergenlik, sosyoekonomik durum ve çocukluk stresi olmak üzere üç alt gruba ayırdı.

Makalenin baş yazarı ve Stanford Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Ian Gotlib, "Bu, pandemiden önceki 16 yaşındakilerle pandemiden sonra değerlendirilen 16 yaşındaki farklı çocukları karşılaştırmamıza olanak sağladı" dedi. Washington Post'a göre, bu karşılaştırmayla beraber araştırmacılar, salgını yaşayan gençlerin daha yüksek düzeyde kaygı ve depresyona sahip olduğunu buldular.

2021/06/29/covid-19-child-sexual-abuse-exploitation-ecpat-about-coronavirus.png

‘KAPANMANIN BİTMİŞ OLMASI…’

Çalışma ayrıca, katılımcıların sırasıyla hafızayı düzenleyen ve korku ve stres gibi duyguların işlenmesine yardımcı olan hipokampus ve amigdala beyin bölgelerinde büyüme buldu.

Gotlib, çalışmanın, kapanmaların sona ermesinin herkesin iyileştiği anlamına gelmediğini hatırlattığını söyleyerek "Benim için çıkarım, pandemi çevresinde akıl sağlığı ve çocuklarla ilgili ciddi sorunlar olduğudur. Kapatmanın sona ermesi, iyi olduğumuz anlamına gelmiyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN