Özensiz Giyinip, Arabayı Kötü Park Ediyorsanız Size Kötü Haberimiz Var! O İllete Yakalanmış Olabilirsiniz

Özensiz Giyinip, Arabayı Kötü Park Ediyorsanız Size Kötü Haberimiz Var! O İllete Yakalanmış Olabilirsiniz

Amerika' da 65 yaş üstü bir grup insanla beraber bir araştırma yapıldı. Araştırmalara göre özensiz giyinen, kıyafetleri kirli olduğu halde değişmeyi reddeden ve arabasını kötü park edip, araba sürme sırasında ani değişiklikler yapan kişilerin o illet hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu sonucuna varıldı. Bakın o illet hastalık hangisiymiş?

Amerika' da St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde , Catherine Roe ve Ganesh Babulal tarafından yönetilen ve Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından finanse edilen çalışmada 139 kişi test edildi. Çalışmanın sonucu oldukça ilginçti. Bakın çalışmanın sonucunda ne çıktı?

Uzmanlar, Alzheimer hastalığının belirtileri konusunda uyarırken hastalarda gözlemlenen davranış değişikliklerine dikkat çekiyor. Özensiz ve pis giyinmek, kötü park etmek, arabayı farklı kullanmak gibi alışkanlıklardaki değişikliklerin hastalığın habercisi olabileceğini belirtiyorlar.

e59974155cb973137157de42bee590591bd226ba.jpeg

ÖZELLİKLE PARK HALİNDEYKEN GÖRÜLEN SÜRÜŞ BECERİLERİNDE AZALMA ERKEN BİR İŞARET OLABİLİR

Herkesin sürüşü yaşlandıkça değişir. Ancak bzaı insanlar için, bilim adamlarının Alzheimer hastalığının erken evreleriyle ilişkili olduğunu söylediği bir aracı nasıl kontrol ettikleri konusunda ince farklılıklar ortaya çıkıyor. Bu sürüş farklılıklarının Küresel Konumlandırma Sistemi tabanlı (GPS) konum izleme cihazları kullanılarak tespit edilip edilemeyeceğini bulmak için yapılan bir deneyde, ABD'de Missouri'de 65 yaş üstü bir grup, sürüşlerinin bir yıl boyunca yakından izlenmesini kabul etti.

Çalışmaya katılan 139 kişi arasında, tıbbi testler zaten yaklaşık yarısının çok erken veya "klinik öncesi" Alzheimer hastalığı olduğunu göstermişti. Diğer yarısı yapmadı. Sürüşlerinin analizi, iki grup arasında saptanabilir farklılıkları ortaya çıkardı. sürüş verilerinin sonuçlarını kullanarak, yalnızca yaşlarını ve GPS sürüş verilerini kullanarak birinin klinik öncesi Alzheimer olma olasılığını tahmin edebilecek bir model tasarlayabildiler. %86 doğru olduğunu kanıtladı.

SONUÇ ÇOK ŞAŞIRTICI

Spesifik olarak, klinik öncesi Alzheimer hastaları, örneğin daha yavaş araba kullanma, ani değişiklikler yapma, geceleri daha az seyahat etme ve genel olarak daha az kilometre yapma eğilimindeydi. Ayrıca, sürüş sırasında biraz daha sınırlı rotalara bağlı kalarak daha küçük çeşitli destinasyonları ziyaret ettiler.

60253eab55427e16b451f3a2.webp

HASTALIK SABAHLARI GİYİNMEYİ ZORLAŞTIRABİLİR

Gözetimsiz bırakıldığında, Alzheimer hastaları birbiriyle iyi gitmeyen ve hava koşullarına uygun olmayan giysiler seçebilirler. Sağlık ve Hastalık Sosyolojisi'nde yayınlanan araştırma, bakım evlerinde yatan 38 kişiyi inceledi. Bir çalışma katılımcısı olan Melissa, babasının Alzheimer'ı geliştirdikten sonra giyinme alışkanlıklarındaki değişikliği tartıştı. "Babamı hiç asık suratlı görmedim. Hiçbir zaman. O güne kadar eve geldim ve o berbat kıyafetler içinde oturuyor ve bu beni gerçekten incitti çünkü buna alışkın değilim” dedi.

Demans hastaları, özellikle Alzheimer hastalığı, giysilerinin kirli olduğunu fark etmeyebilir. Giysilerdeki yiyecek lekelerini ve renk atmasını görebilirler, ancak agnozileri nedeniyle bu gözlemleri bütünleştiremezler ve giysilerinin kirli ve değiştirilmesi gerektiğini anlayabilirler. Bu nedenle, özellikle bu giysiler en sevdikleri giysilerse, kıyafetlerini değiştirmeye yönelik girişimlere direneceklerdir. Bu, özellikle hastanın önceki sadece temiz giysiler giyme alışkanlıklarında bir değişikliği temsil ediyorsa, genellikle bakıcıların hüsrana uğramasına neden olur. Hastaları kıyafetlerinin kirli olduğuna ve bu nedenle değiştirilmesi gerektiğine ikna etmeye çalışmak nadiren başarılı olur. Demansı olan hastalarla tartışmak, argümanın özünü akıllarında tutamadıkları için boşunadır. Bu nedenle, çoğu zaman felaketle sonuçlanabilen çatışmalara dönüştüğü için tartışmalardan kaçınılmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN