Prolaktin hormonunun önemli bir fonksiyonu, kadınlarda gebelik sürecinde süt bezlerinin gelişimini ve emzirme döneminde süt salgılanmasını sağlamaktır.
Bu süreçte artan prolaktin hormonu, FSH ve GnRH hormonlarının üretimini azaltır, bu da yumurta üretiminin durmasına ve gebelik sonrası doğal olarak gebe kalmamanın gecikmesine yol açar. Ancak yüksek prolaktin seviyeleri, infertilite ve adet düzensizliği gibi problemlerle birlikte gelir.
Bu hormon, östrojen düzeylerini azaltır ve erkeklerde testosteron düzeyini düşürerek cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Aynı zamanda, prolaktin hormonu nörotransmitter olarak da rol oynar ve büyüme faktörü veya immün regülatör olarak işlev görür.
PROLAKTİN(PRL) TESTİ NEDİR? VE PROLAKTİN(PRL) NORMAL DEĞER ARALIĞI NEDİR?
Prolaktin seviyelerinin ölçülmesi için önemli olan bir testtir ve için sadece küçük bir miktarda kan örneği gereklidir. Prolaktinin normal seviyesi ortalama olarak 5 ile 20 ng/mL arasındadır. Kadınlarda prolaktin seviyesi erkeklerden daha yüksek olabilir ancak en iyi durumda 25 ng/mL'nin altında olmasıdır.
PROLAKTİN TESTİ NEDEN UYGULANIR?
Yukarıda birlikte, prolaktin hormonu nedir? ve prolaktin(prl) testi nedir? sorularını yanıtladık. Şimdi de bu testin hangi durumlarda istenebileceği ve değerlerin normal aralıklar dışında çıkması durumlarını inceleyelim.
GEBELİKTE PROLAKTİN HORMONU
Gebelik ve emzirme döneminde, kadınlarda prolaktin hormonu seviyeleri yüksek olarak beklenir. Ancak bu dönemin dışında yüksek prolaktin seviyelerinin nedeni araştırılmalıdır. Doktorunuzun gözlemlediği ve prolaktin testi istemesine sebep olan bazı belirtiler arasında;
Yumurtlama ve infertilite sorunları
Menopoz belirtileri
Cinsel isteksizlik
Kemik erimesi
Hormon düzensizlikleri
Adet düzensizliği
Memeden gelen şeffaf veya beyazımsı sıvı
Ruh sağlığı ile ilgili sorunlar
Böbrek ve karaciğer hastalıkları
Görme bozuklukları
Hipofiz beziyle ilgili sorunlar, kafa travmaları, enfeksiyonlar ve hipofiz tümörleri (örneğin prolaktinoma) teşhisinde de prolaktin testi istenebilir.
Erkeklerde Prolaktin Seviyesinde Artış Semptomları
Erkeklerde, yüksek prolaktin seviyeleri,
Cinsel isteksizlik
Tüylerde azalma
Kısırlık
İktidarsızlık
Meme ucundan beyazımsı ve şeffaf akıntı
Gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle, adet düzensizliği olan kadınlarda veya cinsel sorunlar, libido eksikliği, cinsel hormonların eksikliği semptomları veya infertilite (kısırlık) öyküsü olan erkeklerde prolaktin seviyeleri mutlaka ölçülmelidir.
PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ (HİPERPROLAKTİNEMİ) VE NEDENLERİ NEDİR?
Hiperprolaktinemi, prolaktin hormonunun erkeklerde 20 ng/mL ve kadınlarda 25 ng/mL'nin üzerinde olması durumudur.
Prolaktin seviyesinin yükselmesi fizyolojik, farmakolojik veya patolojik nedenlere, hipotalamus ve hipofizer yolaktaki dopamin inhibisyonunun ortadan kalkmasına veya sebebi belirsiz olan idioptik nedenlere bağlı olabilir. Ayrıca, prolaktin reseptör (PRLR) geninde meydana gelen mutasyonlar sonucu ortaya çıkan "ailesel hiperprolaktinemi" de tanımlanmıştır.
Bu durumda, hastadan alınan aile öyküsü tanı konulmasında yol gösterici rol alabilir. Hiperprolaktinemi durumunda hastada semptomlar görülebileceği gibi hiçbir semptom da göstermeyebilir.