Sağlıklı yaşlanmayı destekleyen bu 3 gıda ile yıllara meydan okuyun

Sağlıklı yaşlanmayı destekleyen bu 3 gıda ile yıllara meydan okuyun

Yaşlandıkça, yediğimiz yiyecekler formumuzu, görünümümüzü, yaşam kalitemizi ve hastalık riskimizi büyük ölçüde etkileyebilir. Vücudumuz doğal yaşlanma sürecini desteklemek için çeşitli besinlere güvenir. Bazı besinler, sağlıklı cildi teşvik etmek gibi yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Peki bu besinler hangileridir?

Belirli yiyecekleri yemenin sizi fark edilir derecede daha genç göstermediğini ve beslenmenin iyi yaşlanmanın yalnızca bir yönü olduğunu unutmamak önemlidir. Yine de, diyetinize besin açısından yoğun yiyecekler eklemek, yaşlandıkça en iyi şekilde görünmenize ve hissetmenize yardımcı olabilir. Genel olarak bu besinleri yemeye çalışın:

  • sağlıklı protein kaynakları
  • sağlıklı yağlar
  • antioksidanlar açısından zengin besinler

İşte sağlıklı yaşlanmayı destekleyen 3 besleyici gıda.

istock-576732962-opt.jpeg

1. Sızma zeytinyağı

Sızma zeytinyağı dünyadaki en sağlıklı yağlardan biridir. Vücuttaki serbest radikal dengesizliğinin neden olduğu iltihaplanmayı ve oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olan sağlıklı yağlar ve antioksidanlar bakımından zengindir. Zeytinyağı açısından zengin bir diyet, aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha düşük kronik hastalık riski ile ilişkilendirilmiştir.

  • kalp hastalığı
  • 2 tip diyabet
  • metabolik sendrom
  • belirli kanser türleri

Özellikle tekli doymamış yağlar (MUFA'lar) zeytinyağının yaklaşık %73'ünü oluşturur. Bazı araştırmalar, MUFA'lardan zengin bir diyetin, bu sağlıklı yağların güçlü anti-inflamatuar etkileri sayesinde cilt yaşlanmasını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Sızma zeytinyağı ayrıca tokoferoller ve beta karoten gibi antioksidanlar ve ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip fenolik bileşikler açısından da yüksektir. İdeal olarak, soğuk preslenmiş sızma zeytinyağını seçin, çünkü antioksidanlarda daha yüksektir ve diğer yöntemlerle ekstrakte edilen yağlardan daha az işlenir. Bir salataya veya sosa eklemeyi deneyin.

1200x627-yesil-cayin-faydalari-yesil-cayi-nasil-demlenir-ne-ise-yarar-1621922622445.jpg

2. Yeşil çay

Yeşil çay, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilecek antioksidanlarda yüksektir. Serbest radikaller, normal hücre işleyişinin bir yan ürünü olarak oluşturulan kararsız moleküllerdir. Ayrıca ultraviyole (UV) ışığı veya tütün dumanı gibi dış ortamdan gelen stres faktörlerine tepki olarak da oluşabilirler. Serbest radikaller, yüksek seviyelerde bulunurlarsa hücrelerinize zarar verebilir.

İşte burada antioksidanlar devreye girer. Bu moleküller, serbest radikalleri stabilize ederek hasara neden olmazlar. Antioksidanları genellikle diyetiniz yoluyla alırsınız tıpkı yeşil çay gibi. Yeşil çay, özellikle polifenol adı verilen antioksidanlarda yüksektir.

Bunlar aşağıdaki risklerinizi azaltabilir:

  • kalp hastalığı
  • nörolojik düşüş
  • erken yaşlanma
  • diğer kronik hastalıklar

Yeşil çayda bulunan polifenoller, cilde zarar vermeden önce serbest radikalleri temizleyerek, güneş ve kirlilik gibi çevresel stres faktörlerinden kaynaklanan dış cilt yaşlanmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

bitter-cikolata-ve-kakao.jpg

3. Bitter çikolata veya kakao

Bitter çikolata, vücutta antioksidan görevi gören zengin bir polifenol kaynağıdır.

Özellikle, düşük risk gibi çok sayıda sağlık yararı ile bağlantılı flavanoller içerir.

  • kalp hastalığı
  • 2 tip diyabet
  • bilişsel düşüş

Ek olarak, flavanoller ve diğer antioksidanlar açısından zengin bir diyetin cildi güneş hasarından korumaya ve cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. 24 haftalık yüksek kaliteli bir çalışmada, flavanol açısından zengin bir kakao içeceği tüketen katılımcılar, kontrol grubuna kıyasla cilt elastikiyetinde ve yüz kırışıklıklarında önemli gelişmeler yaşadılar. Unutmayın, kakao içeriği ne kadar yüksek olursa, flavanol içeriği de o kadar yüksek olur. Bu nedenle, diyetinize bitter çikolata eklemek istiyorsanız, en az %70 kakao katı ve az miktarda şeker içeren bir çeşit seçin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN