Şekerinizi öğrenmek için ölçüm cihazına gerek yok! Hastaneye gitmeden cihaz kullanmadan evde de şekerinizi ölçmek çok kolay

Şekerinizi öğrenmek için ölçüm cihazına gerek yok! Hastaneye gitmeden cihaz kullanmadan evde de şekerinizi ölçmek çok kolay

Yüksek kan şekeriniz varsa, hemen ölümcül olmaz, ancak hızlı bir şekilde harekete geçmeniz gerekir. Kan şekeri seviyeleri çok uzun süre yüksek kaldığında, beyin de dahil olmak üzere hayati organlara zarar verebilir. Bunun dışında enfeksiyon kapma olasılığınız daha yüksektir ve yüksek kan şekeriniz komaya neden olabilir. Peki kan şekerinizin yüksek olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Vücudunuz insülin üretimini durdurduğunda veya büyük ölçüde azalttığında, kan şekeri seviyeniz yükselmeye başlar. Örneğin, çok fazla karbonhidrat içeren bir yemek yediğinizde, vücudunuz doğal olarak insülin üretecektir. Kan şekeri seviyeleri, karbonhidrat alımına tepki olarak yükselir, ancak insülin salgılandığında tekrar düşer. Vücudunuz yeterince insülin yapmadığında, bu süreç olması gerektiği gibi işlemez. Yüksek kan şekeri seviyeleri ile ilişkili riskleri ve dikkat etmeniz gereken 10 uyarı işareti sağlayacağız.

yuksek-kan-sekeri.jpg

YÜKSEK KAN ŞEKERİNİN YAYGIN BELİRTİLERİ

1. YORGUNLUK

Yüksek kan şekeri genellikle yorgunluk şeklinde kendini gösterir ve bu da onu potansiyel olarak güvenilir bir erken gösterge yapar. Şeker gibi çok sayıda basit karbonhidrat tüketen diyabeti olmayan (veya prediyabetli) kişiler de benzer bir etkiye sahip olabilir, ancak daha hafif ölçekte. Özellikle karbonhidrat içeriği yüksek bir yemek yediyseniz, yemekten kısa bir süre sonra yorgunluk hissederseniz, kan şekeri düzeylerinin artmasıyla ilişkili olabilir.

2. SIK İDRARA ÇIKMA

Kan şekeri seviyeleri çok yükseldiğinde, böbrekler artan şeker konsantrasyonuna sahip idrar üretir. Ek olarak, şekerle birlikte suyu dışarı atarlar. Sonuç, gün boyunca tuvalet molalarında bir artıştır.

3. ARTAN SUSUZLUK

Bunun nedeni, daha sık idrara çıktığınızda vücudunuzun susuz kalmasıdır. Sürekli susuzluk çoğu insan için bir sorun haline gelir. Bu, dehidrasyonun kısır döngüsüdür; ne kadar çok idrar yaparsan o kadar çok susarsınız.

4. BULANIK GÖRME

Kan şekeriniz yüksekse, gözleriniz için sonuçları olabilir. Fazla şeker (ve biraz su) orada tutulduğu için gözün ortasındaki mercek bulanıklaşır.

5. BULANTI VE KUSMA

Hasta hissetmek, düşük kan şekeri seviyeleri ile ilişkili çok yaygın bir semptomdur. Bulantı ve kusma bunun belirtilerindendir.

tokluk-kan-sekeri-2.png

6. ARTAN ENFEKSİYONLAR

Hiperglisemi, devam ettiğinde bağışıklık sistemini tehlikeye atabilir. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığı için bazı enfeksiyonların sıklığında, süresinde veya şiddetinde artış görebilirsiniz.

7. DAHA YAVAŞ İYİLEŞME

Dolaşım sistemi hiperglisemiden olumsuz etkilenebilir, kan akışını azaltabilir ve vücudun doğal iyileşme kapasitesini engelleyebilir. Zayıf dolaşımın belirtileri arasında iyileşmesi uzun zaman alan, çoğunlukla ayakta yaralar bulunur.

8. DİŞ PROBLEMLERİ

Tükürük ve kanın her ikisi de glikoz içerir. Çok fazla olması, ağzınızda tehlikeli olabilecek ve daha sonra yiyecek artıklarıyla birleşerek plak oluşturmak üzere bakteri olasılığını artırır. Dikkat edilmesi gereken ilk belirtilerden biri kırmızı, şiş ve kanayan diş etleridir.

9. SIK GÖRÜLEN BAŞ AĞRILARI

Baş ağrısı, susuz kalmanın yaygın bir belirtisidir. Baş ağrıları çeşitli faktörlerden kaynaklanabilse de, yeni baş ağrıları veya başka semptomlarla ortaya çıkan baş ağrıları tıbbi müdahale gerektirir. (Dehidrasyon, baş ağrısına neden olmasının yanı sıra kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olabilir.)

10. KARINCALANMA HİSSİ

Yüksek kan şekeri seviyelerinin sinir fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ve potansiyel olarak zamanla sinir hasarına neden olduğu gösterilmiştir. İlk önce ekstremitelerinizde ağrı, karıncalanma veya uyuşma görünebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN