Sırt Ağrısı Hayat Kalitenizi Mi Düşürüyor? Bu 4 Şey Size Yardımcı Olabilir

Sırt Ağrısı Hayat Kalitenizi Mi Düşürüyor? Bu 4 Şey Size Yardımcı Olabilir

Her yaş grubunda ortaya çıkabilen oldukça hayat kalitesini düşüren sırt ağrısı sırt kaslarının gerilip ağrı oluşmasıyla başlar. Peki sırt ağrısına karşı ne yapabiliriz? Gelin sırt ağrısı konusunda uzmanlara kulak verelim...

Sırt Ağrısı Hayat Kalitenizi Mi Düşürüyor? Bu 4 Şey Size Yardımcı Olabilir

Sırt ağrısı artık çok daha fazla genç insan da sırt ağrısı çekmeye başladığından yaşlı insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlık değil. Yetişkinler arasında bu yüzde, dörtte biri sırt ağrısı yaşadığından daha da yüksektir. Bu ciddi bir sorun! Neyse ki, ağrılı bir sırt ağrısından kaçınmak için kendi başınıza yapabileceğiniz birkaç şey var. Sırt ağrısını önlemek istiyorsanız bu dört şeyi aklınızda bulundurun.

SIRT AĞRISI KADERİNİZ OLMASIN

Nasıl oluyor da günümüzde giderek daha fazla insan sırt ağrısıyla dolaşabiliyor? Fizyoterapistler derneği UKB'ye göre bunun nedeni şu anki yaşam tarzımız. Daha az hareket ettiğimizi ve daha kilolu olduğumuzu belirtiyorlar. Ek olarak, gençler egzersiz yapmak yerine video oyunları oynama eğilimindedir. Sırt ağrısıyla savaşmanın en etkili yollarından biri daha sık hareket etmektir. Hareket etmek çok önemli! Örneğin, ormanda yürüyüşe çıkın veya asansör yerine merdivenleri kullanın. Bunun dışında size yardımcı olabilecek dört şey daha var:

basliksiz-3.jpg

1. Doğru Duruş

Otururken doğru duruş "açık açı" olarak adlandırılan bir şeydir: üst bacaklarınızın koltuğunuzdan daha alçakta olması ve aşağıyı göstermesi gerekir. Bu, üst bedeniniz ile üst bacaklarınız arasındaki açıyı 90 dereceden daha büyük hale getirir. Bu şekilde pelvisiniz doğru pozisyonda kalır ve omurganız doğal eğrisini korur. Bu duruş hiçbir organınızı baskı altına almaz ve karından nefes almayı sağlar. Otururken bile ayaklarınızın yere sağlam basması gerektiğini unutmamak önemlidir.

agir-kaldirirken-nelere-dikkat-etmek-gerekir-ofix-blog-3.jpg

2. Doğru şekilde kaldırmak

Bir çok sırt ağrısı, eğilirken yanlış eğilmek, itmek, kaldırmak veya çekmekten kaynaklanır. Ağır bir şey kaldırmak zorunda mısın? Sırt ağrısını önlemek için şu kuralları izleyin:

  • Konumunuzun sabit olduğundan emin olun.
  • Kaldırmanız gereken nesneyi mümkün olduğunca vücudunuza yaklaştırın ve sırtınızı düz tutun. Pelvisinizi eğin, absinizi gerin ve kaldırırken nefesinizi tutun.
  • Dizlerinizi bükün, nesneyi tutun ve kaldırırken bacaklarınızı düzeltin. Ağırlığı tüm zaman boyunca vücudunuza karşı basılı tutun.
  • Aynı anda kaldırıp döndürmekten kaçının. Yine de çevirmek zorunda mısın? Sadece üst bedeninizle dönmeyin, küçük adımlar atarak tüm bedeninizi çevirin.

sirtustu-uyku-pozisyonu-sagliklimi.jpg

3. Uyuma şekliniz

En iyi sırt üstü uyursun. Bu şekilde, vücudunuzun ağırlığı mümkün olduğunca büyük bir alana bölünür. Bu pozisyonda boynunuz çok keskin bir bükülme yaptığından ve sırtınız çok fazla kavis yaptığından yüzüstü uyumanız önerilmez. Bunun dışında, yüzüstü uyuyan insanlar aynı pozisyonda daha uzun süre uyumaya eğilimliyken, uykunuzda çok hareket ettiğinizde sırtınız için daha iyidir. Yan yatarak uyumak da, uyumak için destekleyici bir yastığınız olduğu sürece sorun değil. Dizlerinizi biraz yukarı çekin ve alt kolunuzu göğsünüzün önünde dinlendirin.

09052017-4.jpg

4. Ayakta durmak

Evde ayakta durmayı gerektiren, örneğin ütü yapmak veya yemek pişirmek gibi işler yaptığınızda, bazen sırtınızı bükmeniz gerekebilir. Bu nedenle mümkünse ütü masanızı veya tezgahınızı sırtınızı bükmeyecek şekilde kurmaya çalışın. Bir tezgah için ideal yükseklik, ayakta dururken dirseklerinizin altında on ila on beş santimetredir. Banyo lavabosuna ulaşmak için eğilmek zorunda mısın? Bir ayağınızı geri koyun, bacağınızı gergin tutun ve bir elinizle lavaboya yaslanın. Dişlerinizi fırçalarken dik durmaya özen gösterin. Ek olarak, ağzınızı musluktan içmek yerine bir bardakta suyla çalkalayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN