Sofranızdaki Düşmanlar: İşte Herkesin Görmezden Geldiği Bazı Ölümcül Yiyecekler ve Zararları

Sofranızdaki Düşmanlar: İşte Herkesin Görmezden Geldiği Bazı Ölümcül Yiyecekler ve Zararları

Yediğimiz bazı günlük yiyecekler, çoğu insanın görmezden geldiği bazı ölümcül özellikleri saklıyor. Peki zararlı olabilecek ölümcül yiyecekler nelerdir? Hangi yiyecekleri hayatımızdan uzak tutmalıyız? İşte detaylar.

Yiyecek: dört harf ve arkasında koca bir dünya. Hayatlarımız yediklerimiz, tatmak istediklerimiz ve diyetimizden çıkarmamız gereken şeyler etrafında döner. Yemek, aileleri, arkadaşları bir araya getirerek veya paylaşım anları yaratarak kültürel bir birliktelik görevi görür. Aynı zamanda, yemek en büyük düşmanımız olabilir: sadece yeme bozukluklarının sınırlarından ve aşırı sonuçlarından bahsetmiyoruz, bu daha çok bir şarküteri tabağına yaklaştığımızda bir farkındalık duygusuna sahip olmakla ilgili.

Günlük olarak tükettiğimiz bu besinler birçok kişinin görmezden geldiği bazı ölümcül zararları içerisinde saklıyor olabilir. İşte size sunulan ve ölümcül sonuçlara yol açabilecek o besinler.

MARGARİN

Margarin, genellikle kalp hastalıklarıyla ilişkili olan yüksek trans yağ yüzdesi nedeniyle bu listeye eklenmiştir. Kalp krizlerinden başka zararlı sonuçlar emzirmeyle bağlantılı olabilir: aslında margarinde bulunan trans yağlar, yeni doğan bebeğinize verdiğiniz sütün kalitesini düşürür, ayrıca küçük bir miktarda bile artan insülin seviyenizi artırır. Margarinin pişirirken lezzetli olduğunu biliyoruz, fazla kullanmadan önce hem tadı hem de riskleri göz önünde bulundurun!

SODA

Gazlı su, aroma ve tatlandırıcılar, dünya çapında popüler olan bu içeceğin ilk 3 bileşenidir. Ayrıca, sodayı suya masum bir alternatiften en ölümcül “gıdalarımızdan” birine dönüştüren çok sayıda başka katkı maddesi var. Neden? Beyniniz şekerli gazlı içeceklerle tatmin olamaz, bu nedenle sağlığınız için herhangi bir olumlu etki olmadan günlük toplam kalorinize boş kalori eklemeye devam edeceksiniz. Fruktoz gibi yüksek miktarda gereksiz şekerler karaciğeriniz tarafından glikoza dönüştürülür ve ardından vücudunuz onu yağ olarak depolar. Evet, sodalı içecekleri sevdiğinizi biliyoruz, dopamin sayesinde onlara olan sevginizin bir nedeni de kesinlikle bu!

2-002.jpg

ENERJİ İÇECEKLERİ

Yorgunsunuz ve hala fiziksel veya zihinsel bir stresle yüzleşmeniz gerekiyor, bu çabanın üstesinden gelmek için bir enerji içeceğinden daha iyi bir arkadaş ne olabilir? Enerji içecekleri, içmenin risklerinin bilincinde olarak kullanıldığında faydalıdır. Çoğu, kafein, taurin, guarana, B vitaminleri ve glukuronolakton gibi "enerji karışımları" içerir ve bu da çoklu içki miktarlarında güvenli olmayabilir. Bu katkı maddelerinin kombinasyonu, yüksek dozlarda alındığında zararlıdır ve diğer birçok yasa dışı uyuşturucu, sigara ve alkol tüketiminden kaynaklanan etkilere benzer etkiler gösterir.

BEYAZ EKMEK

Beyaz ekmek, diğer ekmek alternatiflerine göre lif ve protein açısından daha fakirdir (kepekli, çavdar ekmeği size verebileceğimiz birçok örnekten sadece ikisidir). Lif, vücudumuzun yeterince yediğini anlamasına yardımcı olur. Fazladan kalori tüketmek istemiyorsak, doygunluk hissi önemlidir. Üstelik insülin sıçraması riski de yolda! Sistemdeki fazla insülin, sağlıklı bir insanda sürekli olarak aktif olmaması gereken hormonları salgılayarak vücut tarafından karşılanır.

TON BALIĞI

Ton balığı tüketimiyle ilgili sorun her zaman var olmadı ama bir sorun haline geldi. Ton balığı, bir kez vücudumuz tarafından işlendikten sonra böbreklerimizden geçen veya beynimize ve diğer yumuşak dokulara giden büyük miktarlarda cıva emer. Bu nedenle, diyetimize eklediğimiz ton balığı dozlarını haftalık olarak kontrol etmeliyiz, belki de bu lezzetli yemeği cıvaya daha az maruz kalan diğer alternatiflerle değiştirmeliyiz.

İŞLENMİŞ ET

İşlenmiş etler nelerdir? Bunlar, sosisli sandviç, sosis, jambon veya salam, konserve sığır eti, füme etler, ve tuzlama, sertleştirme, konserve, kurutma veya tütsüleme ile işlenmiş tüm etler gibi farklı yiyeceklerdir. İşlenmiş etler genellikle yüksek tansiyona ve diğer daha ciddi sağlık sorunlarına katkıda bulunur. Tüketimlerinin olumsuz sonuçları, daha sonra kanserojen olan nitrozaminleri oluşturan bu etleri işlemek için kullanılan yüksek sıcaklıklardan kaynaklanmaktadır.

haberici-002.jpg

KAHVALTILIK GEVREKLER

Kahvaltılık gevrekler, girdiğiniz her süpermarkette birçok rafı doldurur. Günün ilk öğünü için en sevdiğimiz yiyeceklerden biri çünkü tek kelimeyle lezzetliler. Pek çok insanın bilmediği şey, bu ürünlerin bağışıklık sistemimizi etkileyen genetiği değiştirilmiş organizmalarla yüklü olduğudur. Kendinizi gerçekten kahvaltılık gevreklerden ayıramıyorsanız, belki organik kahvaltılık gevrek alternatiflerini düşünmeye başlayabilirsiniz!

YAĞSIZ BESİNLER

İlk bakışta, yağsız yiyecekler mükemmel bir şekilde dengeli ve doyurucu bir diyet için altın madeni gibi görünse de, gerçek çok farklıdır. Yağ, birçok vücut fonksiyonu ve sağlıklı gelişimi için gereklidir. Özellikle egzersizleriniz düzenli olduğunda, yağ kesimi tavsiye edilmez. Ayrıca, yağsız gıdalar genellikle işlenmiş şeker bakımından yüksektir: Zihniyetimiz genellikle kalorisiz kelimesini yağsız olarak bağlar, ancak bu hiç de doğru değildir.

PATATES KIZARTMASI

Patates kızartması genellikle, çoklu doymamış yağlarına zarar verecek şekilde tekrar ısıtılan hidrojene bitkisel yağlarda kızartılır. Derin yağda kızartmak için kullanılan yağlar, trans yağ açısından aşırı zengin olduklarından, sağlığımıza kesinlikle zarar verirler!

KONSERVE ÜRÜNLERİ

Yemek hazırlama zamanımız tükendiğinde çoğu zaman konserve ürünlere başvururuz. Konserve mısır kimseyi öldürmedi ama bu tembelliği alışkanlık haline getirme. Konserve, belirli besinleri koruyarak yiyecekleri daha uzun bir süre (bir yıldan beş yıla kadar ve hatta bazen daha fazla) saklamamıza izin veren bir işlemdir. Aynı zamanda suda çözünen vitaminler gibi bazı diğer besinler, ürünlerin konservelenmesinde kullanılan yüksek ısı nedeniyle zarar görebilir. Ayrıca, birçok endüstri konserve ürünlere – özellikle düşük kaliteli olanlar ise büyük miktarlarda şeker ve tuz ekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN