Uzmanından meme kanseri için önemli uyarı: Erken teşhiste tedavi oranı yüzde 100

Uzmanından meme kanseri için önemli uyarı: Erken teşhiste tedavi oranı yüzde 100

Meme kanseri ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Taşkın, salgın döneminde meme kanseri olanların hastaneye başvurmasında gecikmeler meydana getirdiğini belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Taşkın, "Erken teşhisle birlikte hastalığın tedavi oranı yüzde 100’e yaklaşmaktadır” dedi.

Samsun'da Atakum Belediyesi ile VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin ortaklaşa düzenlediği Meme Kanseri Söyleşisi Vedat Türkali Kültür Merkezi’nde yapıldı. Söyleşide meme kanserinde güncel tedaviler ve önleyici tedbirler ele alındı.

Erken teşhisin önemine vurgu yapılan konuşmalarda VM Medikal Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Taşkın, “Birçok etken meme kanseri olmanıza neden olabilir. Özellikle 35 yaşından sonra yaşanan gebelikler meme kanserinde büyük etkinlik sağlar. Bu salgın döneminde hareketsizliğin getirdiği şişmanlık, obezite meme kanseri olanların bize geç gelmesine neden oldu. Dolayısıyla pandemiden çekinerek, korkarak hastaneye gelmeler gecikti. Bu da bizi zor duruma sokuyor.

'ERKEN TEŞHİSTE TEDAVİ ORANI YÜZDE 100'

Evre-0 veya evre-1’de yakalayacağımız vakaları evre-3 ve 4’te yakalama imkanı buluyoruz. Bu da hem hastalarımızı hem de bizi üzmektedir. Meme kanserinin yakalanması ve teşhisinin konması çok kolay. Bu da kendinizi muayene etmekten geçiyor. Ayda 1 kere kendinize zaman ayırın, kendinizi muayene edin. Meme kanseri erken evrede rahatlıkla teşhis edilebilir. Erken teşhisle birlikte hastalığın tedavi oranı yüzde 100’e yaklaşmaktadır” dedi.

'ORTALAMA RİSKE SAHİP BİR KADININ KANSERE YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 8'

Opr. Dr. Taşkın, “Eskiden yaz geldiğinde domates yenirdi. Şimdi 12 ay boyunca tüm sebze ve meyveler yenilebiliyor. Elinizden geldiği kadar yiyecekleri mevsiminde yiyin. Özellikle raf ömürlü yiyeceklerden uzak durun. Çevresel faktörler, içtiğimiz su bardağından saklama kaplarına kadar her şey meme kanserinin bir etkenidir. Dolayısıyla çevresel faktörlere de çok dikkat etmemiz gerekiyor. Erken doğumlar, erken adet görmeler, menopoza geç girilmesi meme kanserine neden olan etmenlerden birkaçı. Ortalama riske sahip bir kadın için yaşam boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 8’dir. Bu da her 8 kadından bir tanesinin meme kanseri olarak yorumlanmakta demektir” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN